Latin: Citrus limon

Engelsk översättning lemon

Fransk översättning citron

Italiensk översättning lemone

Tysk översättning Zitrone

Spansk översättning limón

Citron (Citrus x limon) är en sortgrupp inom storcitrus, en hybrid mellan suckatcitron och pomerans (läs mer > Om citrusfrukter). Det är ett ständigt grönt träd som blir 3-6 meter högt, oftast med tornar (taggar) och med läderartade blad. De väldoftande blommorna är vita på insidan och svagt lila-rosa på utsidan. Trädet kan blomma samtidigt som det bär frukt. Arten odlas i de flesta varma länder, inte minst runt Medelhavet. Arten är sortrik. Det finns kärnfria sorter som Eureka och Villafrancha. I Italien och Spanien kan samma sort ha olika namn beroende på när den skördas. Det finns andra slags citroner, dels bitter-sura (läs mer > Suckatcitron), dels utan fruktkött (läs mer > Fingercitron), dels söta (läs mer > Limett).

Historia: Citronens härkomst är osäker, men tros ha uppkommit i norra Indien. Den har odlats sedan 700-talet f.Kr. i hela Sydöstasien, från Burma i väster till Kina i öster. På 1000-talet e.Kr. kom den till Europa och 1493 tog Columbus med den till Västindien. Odling förekom i Genua i början av 1500-talet. Till att börja med användes frukten som prydnadsväxt eller för sina upplevda medicinska egenskaper. Ibland påstås att citron odlats i Europa för Kristi födelse, vilket är fel och grundar sig på en förväxling med suckatcitron (se dito) som på engelska heter "citron".

Frukten är oval, 6-13 cm lång inklusive karateristisk spets. Det tjocka släta eller lätt knöliga skalet är gult, ibland skiftande i grönt. Fruktköttet är ljusgult och har mycket sur smak på grund av citronsyra. Det finns kärnfria eller så innehåller fruktköttet ett mindre antal frön. Doften är angenäm.

  • Vikt: 150 gram (125-225g). Skal med vita 50-60%. 1 rumsvarm citron ger cirka 0,5 dl juice (20-40% av vikt).
  • Smak: Mycket sur. Citroner med tunt och slätt skal är oftast saftigare än de med tjockt och knöligt skal.
  • Alternativ vara: Lime, citrongräs, citronmeliss.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om. Import från Spanien under oktober till april och från Sydamerika från maj till september. Förekommer även som koncentrat i flaska.
  • Förvaras bäst svalt 10-15°C. Hållbar 2-4 veckor.

Hälsa: Citron är speciellt rik på C-vitamin. Citron har uppskattats för sin hälsobringande egenskaper i det forna Egypten, Syrien med flera länder.

Odling: Citron är köldkänslig och trivs bäst i tempererade zoner modell medelhavsklimat. De odlas i både torr och fuktig miljö. Citron är känd för att kunna odlas på magra jordar.

Produktion: Världsproduktion av citroner plus limes var 15 miljoner ton år 2012. Största producent var Kina med 2,3 miljoner ton (15% av världsmarknaden), tätt följt av Indien (15%), Mexiko (14%), Argentina (9%) och Brasilien (8%). Länderna runt Medelhavet producerar tillsammans 2,6 miljoner ton (17%) med Turkiet som största producent (5% av världsmarknaden), följt av Spanien (4%), Italien (2%) och Egypten (2%). Källa: FAOSTAT. 


SÅ ANVÄNDS CITRON

Citron är en av de vanligaste smaksättarna av mat, både juicen och rivet gult skal. Skivor eller klyftor av citron används som garnering av fisk- eller kötträtter. Juicen ingår i dressingar, såser och marinader, eller naturell som smaksättare i sallader, bakverk, marmelader, konfektyrer och drinkar. Används som saft och i andra drycker till exempel i varmt eller kallt te för att neutralisera bitterhet. Skalen kan kanderas (läs mer > Suckat). Citron fungerar till viss del som kortsiktig konserveringsmetod, förhindrar oxidation och brunfärgning av livsmedel som äpplen, bananer och avokado. Några droppar citron i vispad grädde ger ökad stabilitet. Används dessutom för framställning av citron­syra (se dito), eteriska oljor, pektin (se dito) med mera.

Tips: Citroner med tunt och slätt skal är oftast saftigare än de med tjockt och knöligt skal. En rumsvarm citron ger ifrån sig mer saft än en kylskåpskall. Är den kall kan man lägga den en stund i micron. Rulla citronen hårt med handen innan den skärs itu, så ger den mer juice ifrån sig. Behöver man endast en liten skvätt sticker man in en tandpetare i den rullade citronen och trycker ut önskad mängd. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06

Läs mer

Om citrusfrukter

Suckatcitron

Pomerans

Lime

Suckat

E330 Citronsyra

Pektin

Bergamott

Morton: Fruits of Warm Climates

Recept med Citron

Det finns 543 recept med Citron