Fingercitron

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Fingercitron

(buddhas fingrar, limau sari)

Latin: Citrus medica ssp. sarcodactylis

Engelsk översättning Buddha´s hand, fingered citron

Fransk översättning cédrat main de Bouddha

Italiensk översättning cedro a mano di Budda

Tysk översättning Gefingerte Zitronat-Zitrone, Buddhas Hand

Fingercitron är en sortgrupp av den ursprungliga arten suckatcitron (se dito) som i sin tur är ursprunget till många av våra citrusfrukter bland annat till citron. Plantan är en taggig buske som kan bli 5 meter hög och växer i höglänt terräng i Sydostasien. Det finns åtminstone ett dussintal namngivna sorter. 

Frukten som blir 1-2 dm lång och 5-8 cm bred, är grön som ung och gul som mogen. Dess nedre ände delar sig liknande fingrar. Den kallas också Buddhas hand/fingrar och har religiös innebörd inom buddhismen. Frukten har ett tjockt skal med ringa, om ens något innehåll av syrligt fruktkött. Fruktskalet har lätt sötaktig smak. Torkad avger den en behaglig doft. Sällsynt förekommande i svenska butiker.


SÅ ANVÄNDS FINGERCITRON


Frukten kan liksom suckatcitron kanderas till suckat (läs mer > Suckat). Skalet rivs och används som smaksättare av mat. Unga exemplar kan skivas och användas i sallader eller som garnering av fisk eller dylikt. Frukten som är väldoftande används i bland andra Kina och Japan till att parfymera rum och kläder. För buddhister är frukten en religiös gåva. Den bör därvid helst se ut som en sluten hand, vilket symboliserar att be.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-05

Läs mer

Suckatcitron

Suckat

Om citrusfrukter