![SMÅCITRUS SMÅCITRUS](http://www.kunskapskokboken.se/productImages/pfi_22883_3.jpg)
Fotograf/bild: Everfresh Film: Weird Explorer
SMÅCITRUS
(småcitrus 1. tangeriner 2. tangorer 3. tangelos)
Latin: Citrus reticulata 1. Citrus tangerina 2. Citrus tangor 3. Citrus tangelo
small citrus, mandarin orange 1. tangerines 2. tangors 3. tangelos
petits agrumes, mandarines 1. tangerines 2. tangors 3. tangelos
piccoli agrumi, mandarini 1. tangerini 2. tangori 3. tangeli
kleine Zitrusfrüchte, Mandarinen 1. Tangerinen 2. Tangoren 3. Tangeloen
agrios pequeños, mandarinas 1. tangerinas 2. tangors 3. tangelos
Förekomst: Småcitrus tros ha sitt ursprung i nordöstra Indien eller i sydvästra Kina. Hybrider av småcitrus förekommer runt om i världen i tropiskt, subtropiskt och tempererat klimat. Växten behöver som regel värme och är känslig för kyla, men det finns varianter som tål kyla ner till -9°C (läs mer > Yuzu). "Canton orange" fördes till England år 1805 av Sir Abraham Hume.
HYBRIDER
Småcitrus korsar sig lätt med andra citrus vilket innebär att det finns många spontana och framodlade varianter. De småcitrus som främst säljs i butik är mandarin och klementin, men sorter som minneola, tangerin, temple och satsumas förekommer också (se respektive i högerkolumnen). Därutöver finns många andra varianter särskilt förekommande i Ostasien, till exempel Nanfengmiju som odlas flitigt Kina, Dalanghita på Filipinerna eller Dancy och Kyiomi i Japan. Biologiskt är småcitrus en komplicerat kapitel, å andra sidan är de snarlika varandra till utseende och smak, vanligtvis utbytbara mot varandra.
Frukten: Odlad småcitrus är runda eller lätt plattrunda 4-8 centimeter breda. ibland lite toppiga eller med en lite knöl i toppen och med lätt inbuktning i botten. Odlad i tempererat klimat är färgen på mogen frukt som regel orange, men odlad i tropisk värme förblir den oftast grön även som mogen frukt (läs mer > Om citrusfrukter). Småcitrus är som regel lättskalade. Fruktköttet är saftigt och sötare än andra citrusfrukter med inga eller få frön. Citrusfrukter är icke-klimakteriska, mognaden avstannar efter skörd (läs mer > Om frukt och bär).
- Tangerin (Citrus tangerina) är ett begrepp som används om varandra snarlika korsningar och återkorsningar av olika mandariner, med andra ord inte en specifik sort. De räknas som småcitrus, snarlika mandarin och klementin med vilka de ofta förväxlas. Namnet tangerin efter hamnstaden Tanger i Marocko. Förr var det vanligt att frukter namngavs efter den plats varifrån den exporterades.
- Tangor (Citrus reticulata × Citrus sinensis) är biologiskt en sortgrupp av varandra snarlika hybrider mellan mandariner och apelsiner. Begreppet tangor från engelskans "tang" från tangerine och "or" från orange. Tangors är små eller medelstora citrus vilka är syrligare i smaken än mandarin och sötare än apelsin. De kan ha uppstått spontant eller genom förädling. Som spontana tangors räknas bland annat klementin (se dito) och Ortanique vilken upptäcktes på Jamaica år 1920 och som odlas i många länder under annat namn. Andra sorter är till exempel den vietnamesiska King orange/King mandarin (cam sành) och den japanska "magnet" (temple). Som tangors räknas också flera hybrider mellan satsumas och apelsin, till exempel Kiyomi (se dito).
- Tangelo (tagny = syrlig) är olika varianter av småcitrus, biologiskt varierande hybrider mellan småcitrus, pomelo och grapefrukt. Det finns små och stora varianter. Frukten är droppformad, ibland med en liten utbuktning i toppen som en piccolohatt (lilla bilden ovan). Som småcitrus räknas bland annat asiatiska satsumas (se dito), italienska Tangelo mapo, amerikanska Tangelo orlando och Tangelo minneola (läs mer > Minneola). Som storcitrus till exempel Jamaica tangelo som är en spontan hybrid och mer känd som Ugli (se dito) och den amerikanska Tangelo mandelo.
SÅ ANVÄNDS SMÅCITRUS
Småcitrus äts vanligtvis naturell som snacks. Används i desserter och bakverk. Förekommer inlagda i sockerlag.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10