Yuzu

Fotograf/bild: Film: Eater, yuzu

Yuzu

(yuzu, shishi yuzu, yuko = ostasiatisk citroncitrus )

Latin: Citrus junos

Engelsk översättning yuzu, shishi yuzu, yuko = East Asian lemon citrous

Fransk översättning yuzu, shishi yuzu, yuko = citron agrumes d´Asie de l´Est

Italiensk översättning yuzu, shishi yuzu, yuko = limóni agrumi de Asia oriental

Tysk översättning Yuzu, Shishi Yuzu, Yuko = Ostasiatische Zitronenzitrus

Spansk översättning yuzu, shishi yuzu, yuko = limónero agrios de Asia oriental

Yuzu (japanska, Korea = yuja) är en ostasiatiskt citrusträd med troligt ursprung från centrala Kina där den finns vildväxande inklusive i Tibet. Det är en hybrid mellan småcitrus och Citrus cavaeriei som är en naturlig (oblandad) art. Växten är en upprätt stående buske eller litet träd, vanligtvis med många stora taggar. Bladen är spetsiga, läderartade och doftrika. Det finns olika varianter. Se film, klicka på "Eater" under bilden ovan.

Förekomst: Odlas främst i Ostasien (Japan, Korea, Kina). Därutöver i Australien, Spanien, Italien och Frankrike. Det tar cirka 10 år innan växten bär frukt. Till skillnad från de flesta andra citrusväxter är den relativt härdig och tål kyla ner till -9°C. I Japan odlas en sötare variant benämnd Yuko och en med knögligt skal kallad shishi yuzu ("lejonyuzu"). Dessutom odlad som prydnadsväxt kallad Hana yuza. 
  • Biologi: Citroncitrus (storcitrus). Läs mer > Om citrusfrukter.
  • Ursprung: Centrala Kina.
  • Form, vikt: Rund eller ovalformad, vanligen 10-15 centimeter. Kan vara mindre men också stor som en liten melon.
  • Skal/färg: Lätt ojämnt skal liknande grapefrukt. Som omogen är den grön-gul och blir gul eller orange när den mognat. Ganska tjockt innerskal.
  • Fruktkött: Saftigt, ljusgult med många kärnor.
  • Mognad: Senhöst och vinter.
  • Smak:  Tydlig beska och syra liknade grapefrukt med övertoner av sötma liknande mandarin.
  • Alternativ vara: Grapefrukt, citron.
  • Säsong/försäljning: Sällsynt förekommande i butik.
  • Förvaring/hållbarhet: Bäst svalt 10-15°C. Hållbar 2-4 veckor.


SÅ ANVÄNDS YUZU

Frukten äts sällan naturell, utan skal och juice används främst som smaksättare motsvarande citron i godis, kakor, såser och maträtter. Av frukten kan man göra en god marmelad (se filmen under bilden). Frukten ingår i den citrusbaserade såsen "ponzu" och i såsen "yuzo kosho" ("yuzopeppar") som innehåller grön- eller röd chilipeppar och salt. Förekommer tillsammans med honung i te och i alkoholhaltiga drycker som yuzokomachi och "yuzu sour".  Skalet används som garnering av "chawanmushi" (äggpudding), misosoppa med mera.

Tôji-bad (yuzu yu, yuzu buro): I Japan är det tradition sedan början av 1700-talet att ta ett bad med yuzu i samband med vintersolståndet (Tôji). Hela eller halverade frukter läggs då i det varma vattnet.

©
Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11

Läs mer

Om citrusfrukter

CITRONCITRUS