MINICITRUS

Fotograf/bild: Film: Plant Abundance, kumquart

MINICITRUS

(minicitrus, dvärgcitrus, dvärgapelsin 1. kumquart 2. limequat)

Latin: Citrus japonica, Citrus japonica margarita, förr = Fortunella japonica, Citrus × floridana

Engelsk översättning mini citrus, dwarf citrus, dwarf orange 1. kumquat, cumquats 2. limequat

Fransk översättning mini agrumes, agrumes nains, orange nain, fortunellas 1. kumquat 2. limequat

Italiensk översättning mini agrumi, agrumi nani, arancia nana 1. kumquat, cumquat, mandarino cinese 2. limequat

Tysk översättning Mini-Zitrus, Zwergencitrus, Zwergorangen Zwerg-Orange 1. Kumquats, Kumquat 2. Limequat

Spansk översättning mini cítricos, cítricos enanos, naranjo enano, naranjo chino 1. kumquat 2. limequat

Minicitrus, även kallat dvärgcitrus eller dvärgapelsin, är citrus med extra små ätbara frukter (2-4 cm), alltså mindre än småcitrus (läs mer > Om citrusfrukter). Det är buskartade träd eller miniträd som används som prydnadsväxt. Bland de ätbara förekommer främst kumquart i handeln.


KUMQUART

Kumquat
(kinesiska kam kwat = "guldapelsin") är en sortgrupp av många varandra snarlika mycket små citrusfrukter. De är vanligen låga buskartade ständigt gröna träd 2-4 meter höga, med mörkgrönt glänsande blad och rosa-vita blommor i klasar som utvecklar apelsinliknande minifrukter. Kumquat har sitt ursprung från nordöstra Kina där den växer vilt. Den omtalas i kinesisk litteratur på 1100-talet och i europeisk på 1600-talet. Frukten symboliserar god lycka/tur i Kina med flera asiatiska länder. Se film, klicka på "Plant Abundance" under bilden ovan.

 • Biologi: Minicitrus (läs mer > Om citrusfrukter).
 • Ursprung: Nordöstra, Kina.
 • Form, vikt: Rund eller rundoval. Vikt 5-15 gram.
 • Skal/färg: Tunt slätt skal med ingen eller ringa innerskal, som fäster väl vid fruktköttet (= svårskalad). Färgen är grön som omogen och vanligtvis orange när mogen. Kan skifta i gult eller rött. Växande i tropiskt klimat är frukten grön även som mogen (läs mer > Om frukt och bär).
 • Fruktkött: Halvsaftigt fruktkött med några få mjuka vita kärnor.
 • Mognad: Vinterhalvåret.
 • Smak: Söt-syrlig sällan bitter
 • . Sötaktigt skal och medelsyrligt fruktkött varierande med sortvariant.
 • Försäljning: I butik förekommer främst rund-ovala, orangea frukter benämnda kumquat eller limequat. 
 • Alternativ vara: För smaksättning pomerans, apelsin eller lime.
 • Förvaring/hållbarhet: Bäst svalt i 8-12°C. Hållbar 2-3 veckor. I rumstemperatur cirka en vecka.
Odling: Kumquat är vildväxande i tempererat klimat med varma somrar 25-35ºC. Den är härdigare än citrusväxter i allmänhet, tål ofta kortvarig kyla ner till −10°C och odlas därför på lite högre höjder ofta där också te odlas. Frukten har länge odlats i Kina, Korea, Japan och andra sydost­asiatiska länder. Förekommer också i Indien, Pakistan, Iran och runt Medelhavet, samt i Syd-, Mellan- och Nordamerika sedan mitten av 1800-talet. Stora träd kan producera ett 1000-tal frukter per år. 


VARIANTER


Kumquats släktskap med annan citrus och sinsemellan är komplicerat och omdiskuterad, vilket vi överlåter till botanisterna. Det finns 100-tals olika "naturliga" (oblandade) varianter och hybrider (korsningar, återkorsningar). Nedan de mest omtalade arterna/sorterna varav det finns olika sortvarianter.

 • Hong Kong kumquat  (Citrus hindsii) är en primitiv, ursprunglig variant med stora frön, liten pulpa (fruktkött) och bitter-sur smak. Förekommer vild i södra Kina. Används mest som prydnadsväxt.
 • Nagami kumquat, Oval kumquat (Citrus margarita) är en orange oval frukt 2-5 centimeter lång med slätt skal. Skalet som är aromatiskt har söt smak och fruktköttet är surt. Äts vanligtvis hel och förekommer ofta i butik.
 • Marumi kumquatMorgani, Round kumquat (Citrus japonica) är en hybrid mellan margarita och crassifolia som är extra köldhärdig. Den är vanligtvis rund men kan vara oval. Smaken är bitter-sur och används främst till marmelad.
 • Meiwa kumquat (Citrus crassifolia) är en japansk kumquart som infördes från Kina i slutet på 1800-talet. Tros vare en hybrid mellan Nagami och Marumi. Det är en oval cirka 4 centimeter lång frukt med sötare skal än de flesta kumquats och äts vanligtvis hel. Saluförs ibland i butik. Vanlig som krukväxt och bonsaiträd.
 • Jiangsu kumquat, Fukushu kumquat (Citrus obovata) har sitt ursprung i Jiangsuprovinsen (Shanghai) i Kina. Förekommer även i Japan, Indien och på andra platser. Det är troligtvis en hybrid. Den är frostkänslig. Äts naturell, används som smaksättare och till marmelad.
 • Limar Pagar, Malayan kumquat (Fortunella polyandra) är en olivstor oval orange eller grön frukt även som mogen på grund av att den växter i tropiskt klimat på den malayska halvön. Sötsur smak. Det är en hybrid eventuellt en variant av limequat och lite större än andra kumquats. Namnet = "häcklime". 
 • Limequat (Citrus floridana) är en hybrid mellan Kelly lime och Oval kumquat med ursprung från Florida. Det finns olika sortvarianter. Det är en rund eller äggformad 3-4 centimeter stor frukt. Färgen är grön-gul som mogen. Skalet har söt smak och fruktköttet är bitter-surt. Äts som andra kumquats hel, eller används som smaksättare. 


SÅ ANVÄNDS KUMQUAT

Man äter frukten naturell hel med skal, eller skivad. Passar bra ihop med (mörk) choklad, till exempel som dekoration av mousse- eller chokladtårta. Passar även i sallader och till drinkar. Vanlig frukt i kinesiska efterrätter. Frukterna kokas in hela i sockerlag eller syltas och serveras som pickles bland annat till kött. Av frukten görs marmelad och gelé. Kumquatsås tillagas av hackad frukt som kokas med smör, honung och salt. Små kumquatträd används som prydnadsträd inklusive bonsaiträd.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11

Läs mer

Om citrusfrukter

Om frukt och bär

SMÅCITRUS

STORCITRUS

CITRONCITRUS

MINICITRUS

Morton: Fruits of Warm Climates

Minneopa Orchards

Recept med MINICITRUS

Det finns 1 recept med MINICITRUS