Apelsin

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Apelsin

(sötorange, sötapelsin, kinaäpple, portugisiska apelsiner, orangerier)

Latin: Citrus sinensis

Engelsk översättning orange, sweet orange

Fransk översättning orange, orange douce

Italiensk översättning arancia, arancia

Tysk översättning Apfelsine, Orange

Spansk översättning naranja, naranja dulce

Apelsin (Citrus x sinensis) är en sortgrupp inom storcitrus, det vill säga en hybrid mellan Pompelmus och småcitrus (läs mer > Om citrusfrukter). Benämns också "söt­apelsin" i motsats till sur sådan (= pomerans). Apelsin är ett litet, ständigt grönt träd med tornar (taggar). Blommorna är stora, väldoftande och vita, mogen frukt är orange. Samtidigt som trädet blommar kan förra säsongens frukter hänga kvar. Man skiljer på tre slag av apelsin:

  1. Blonda apelsiner (vanlig apelsin), som har gulorange skal och fruktkött, dominerar produktionen av apelsiner. Blonda delas ibland in i tidiga och sena (Valencia-)sorter.
  2. Navelapelsiner är en variant av blond apelsin med gulorange skal och fruktkött, men med en liten utbuktande "navel" av extra miniklyftor (bild ovan). De är kärnlösa och söta i smaken, men inte lika saftiga som de blonda. Sorten "Washington" är klassisk.
  3. Blodapelsiner har gulorange skal och ett sött fruktkött som antingen kan vara orange med mörkare röda inslag, eller helt mörkt blodröda. Frukten odlas bara på några få platser på jorden, främst på Sicilien. Klimatet utsätter frukten för stora temperatur­skillnader mellan dag och natt, där ett ämne (antocyanin) skyddar frukten och som också ger frukten sin röda färg. Det finns ett flertal sorter där Gyllene Korset är en klassiker. Sanguinello är numera vanligast.

Historia: Härkomst från Sydostasien och odlad i Kina ett par 1000 år f.Kr. Fram till slutet av 1400-talet förekom inga söta citrusfrukter i Europa, utan bara pomerans, suckatcitron, citron, och lime. Det var korstågen som väckte intresset för nya exotiska produkter. Handelsstäderna Genua och Venedig utvecklade handeln med frukter från Palestina till Indien, däribland importen av apelsin. Odling kom igång på Sicilien och södra Spanien i början på 1500-talet. De europeiska upptäckresandena förde sedan apelsinen vidare till "nya världen". Kvaliteten på apelsinerna var inte så hög på den tiden. Både söta och sura apelsiner användes främst som smaksättare av fisk- och kötträtter. Under 1600-talets första hälft importerade portugiserna nya bättre sorter från Kina, vilka är grunden till dagens apelsiner. Dessa spreds långsamt till Frankrike, Italien och andra länder och byggande av speciella växthus (orangerier) blev populärt för att skydda frukten från frost och kyla. Apelsinsorten benämndes portugisiska eller kinesiska apelsiner och det vetenskapliga namnet blev Citrus sinensis ("kinesisk citrus"). Namnet "apelsin" kommer från lågtyskans Appelsine (appel = äpple och sina = Kina, med andra ord "kinesiskt äpple").

Frukten är ett klotrunt till ovalt "bär", 5-10 cm i diameter som skördas moget. Mogen frukt är orange, vilket kan skifta från blekorange till mörkare gulorange. Ibland förekommer gröna fläckar. Skalets färgnyanser säger inget om syrlighet eller sötma. Omogen frukt är grön. I tropikerna kan fruktskalet förbli grönt vid mognad. Mellan skal och fruktkött finns porös vit vävnad, mer eller mindre tjock. Apelsiner med tunn vävnad brukar vara saftigare och sötare än de med tjockt. Fruktköttet har orange färg, ibland med mer eller mindre röda inslag. Blodapelsin har orange skal men blodrött fruktkött. Fruktköttet är indelat i cirka 10 klyftor, åtskilda av en tunn hinna. Det finns apelsiner med och utan kärnor. Färgnamnet "orange" är uppkallat efter det engelska och franska namnet på frukten (orange), som i sin tur är härlett från sanskrits nâraṅga (=apelsinträd) till persiens "nârang" till provensalskans "auranja" överfört till franskas "pomme d´orenge", senare orange.

  • Vikt: 225 gram (150-400 g). Juice cirka 40%, fruktkött 30% och skal 30%. 1 apelsin ger cirka 1 msk finrivet orange ytskal. Kall frukt ger mindre mängd juice. Rullad apelsin med tryck ger mer juice.
    Ingrediens > Apelsin (juice) = juicevikt av apelsin 40%, ingrediens > Apelsin (saft+kött) = 70% av vikt. 
  • Smak: Söt-syrlig. Apelsiner med tunt skal är ofta saftigare än de med tjockt.
  • Alternativ vara: Söt klementin eller syrlig grapefrukt.
  • Försäljning/säsong: Främst oktober - maj. Från Spanien under oktober-februari, från Grekland i januari-februari, Marocko mars-april, Sydafrika maj-juli och Sydamerika august. Blodapelsin från Italien december-februari.
  • Förvaras bäst svalt i 10-15°C. Hållbar 2-3 veckor. 1-2 vid 20°C.

Hälsa: Apelsin är rik på C-vitamin.

Odling: Numera odlas apelsin flitigt runt om i världen, men nästan uteslutande i subtropiskt klimat (= medelhavsklimat). De behöver mycket sol, värme och vatten. Skillnaden i temperatur mellan sommar och vinter och mellan dag och natt är viktig för smak och färg. Apelsiner odlade i tropiskt klimat förblir gröna efter mognad. Under goda förhållander producerar trädet frukt året om. Knoppar, blommor och mogen frukt kan förekomma samtidigt, även om blomning vanligen sker på våren och skörd under höst och tidig vinter. 

Produktion
: Världsproduktion av apelsiner var 68 miljoner ton år 2012 vilket gör den till världens näst mest odlade frukt efter banan (räknat i ton). Brasilien är största producentland med 18 miljoner ton svarande för 26% av världsproduktionen, följt av USA 12%, Kina 10%, Indien 7% och Mexiko 5%. Länderna runt Medelhavet svarar tillsammans för 20% där Spanien (4%), Egypten (4%), Italien (2,5%) och Turkiet (2%) är de största producenterna. Källa: FAOSTAT. 


SÅ ANVÄNDS APELSINER

Apelsiner äts främst färska, i form av juice eller som marmelad. Fungerar ofta som smaksättare av mat eller i efterrätter och i likörer. Ytterskalet rivs och används som krydda. Från skilda delar av trädet framställs olika eteriska oljor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06

Läs mer

Om citrusfrukter

Morton: Fruits of Warm Climate

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Apelsin

Det finns 107 recept med Apelsin