
Fotograf/bild: Francisco Manuel Blanco, Ananda Wikipedia
STORCITRUS
(storcitrus, pompelmus, paradisäpple, adamsäpple = förfader till många citrusfruter)
Latin: Citrus maxima (Citrus grandis)
large citrus, shaddock = ancestor of many citrus fruits
gros agrumes, pamplemoussier, (pamplemousse) = ancêtre de nombreux agrumes
grandi agrumi, pampaleone, (pampelmo) = antenato di molti agrumi
große Zitrusfrüchte, Pampelmuse = Vorfahr vieler Zitrusfrüchte
cítricos grandes, pamplemusa, pampelmusa, limonzón, pomelo chino = antepasado de muchos cítricos
POMPELMUS
Pompelmus är en art i släkte citrus och en av de tre främsta förfäderna till dagens citrusfrukter. De andra två är småcitrus och suckatcitron (se Citroncitrus). Det är ett upp till 15 meter högt, ständigt grönt träd med stora, ovala, läderartade blad och vita eller svagt röda blommor. Det finns olika sortvarianter. Pomelo är mycket snarlik pompelmus, ofta betraktad som samma art, men är en variant av densamma troligtvis en korsning mellan pompelmus och grapefrukt (läs mer > Pomelo). Anmärkning: Franskans pamplemousse och italienskans pampelmo är också namn på grapefrukt.
Historia: Pompelmus har sitt ursprung i sydöstra Asien och växer vild i bland annat Malaysia. Den skotske kapten Shaddock (därav det engelska namnet) förde på 1600-talet frön från Asien till Barbados i Västindien, varifrån den i begränsad omfattning spritt sig till andra karibiska öar och till Sydamerika. En västindisk hybrid av frukten är sannolikt upphovet till grapefrukt. Enligt sägnen skulle Adam i lustgården ha satt frukten i halsen och därav lär den framträdande delen på struphuvudet ha fått sitt namn, adamsäpplet.
- Biologi: Storcitrus (läs mer > Om citrusfrukter).
- Ursprung: Sydostasien.
- Form, vikt: Stor, droppformad, 15-30 centimeter lång. Standard 700 gram (500-1000 g), men kan väga upp till 3 kilo. Skal 50%.
- Skal/färg: Gul-grönt ytterskal och tjockt svampigt innerskal.
- Fruktkött: Saftigt, gul-grönt med eller utan kärnor.
- Mognad: Året om.
- Smak: Sötaktig, inte syrlig som grapefrukt.
- Alternativ vara: Pomelo, grapefrukt, sweetie, eller ugli.
- Säsong/försäljning: Sällsynt förekommande i butik.
- Förvaring/hållbarhet: Helst svalt i 8-12°C. Lång hållbarhet tack vare tjockt skal. Inslaget i papper och förvarad i luftigt utrymme kan frukten lagras i upp till tre månader varvid smaken utvecklas.
SÅ ANVÄNDS POMPELMUS
Pompelmus används på samma sätt som grapefruit, till dessert eller marmelad.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10