Fotograf/bild: Film: LiCaCoProductions, ugli fruit
Ugli
(jamaicansk tangelo, UGLI® = trolig hybrid mellan grapefrukt och tangerin)
Latin: Citrus reticulata paradisi
Jamaican tangelo, ugli fruit, UGLI®, uniq fruit = probable hybrid between grapefruit and tangerine
tangelo jamaïcain, UGLI® = hybride probable entre pamplemousse et tangerine
tangelo giamaicano, UGLI® = probabile ibrido tra pompelmo e tangerino
jamaikanischer Tangelo, UGLI® = wahrscheinlicher Hybrid zwischen Grapefruit und Tangerine
tangelo jamaicano, UGLI® = híbrido probable entre pomelo y tangerina
Jamaicansk tangelo är en storcitrus som upptäcktes vildväxande på Jamaica år 1914. Det är ett stort träd med stora frukter. Kallas också Uniq fruit (unik frukt) eller Ugli fruit (ful frukt) på engelska. Det är en ganska ful frukt som vild, medan de odlade som förekommer i handeln har förädlats till snyggare varianter. Dess uppkomst är osäker men tros vara en hybrid mellan blond grapefrukt och/eller pomelo med någon småcitrus troligen tangerin. Liknande hybrider som den jamaikanska förekommer i Sydafrika och på Nya Zeeland benämnda Poorman orange eller Poorman grapefruit. Namnet "UGLI" är ett registrerat varumärke av pantagen Trout Hall estate där frukten odlas och uppstod efter att kunderna efterfrågade mer av "den där fula frukten". Se film, klicka på "LiCaCoProduction" under bilden.
Tangelo: Epitetet "tangelo" anger att det är en hybrid mellan småcitrus och pomelo eller grapefrukt vilket även gäller andra citrusfrukter (läs mer > Om småcitrus).
- Biologi: Storcitrus (läs mer > Om citrusfrukter).
- Ursprung: Jamaica, upptäckt 1914.
- Form, vikt: Det är en stor frukt, 10-15 centimeter bred. Vild är den oregelbundet rund, droppformad. Som odlad är den rundare och tillplattad i botten. Det finns framodlade mindre varianter (UGLI® Babyfrukt).
- Skal/färg: Vild har grovt, skrynkligt halvtjockt skal, löst sittande runt fruktköttet. Färgen är skiftande i grön-gult ibland med rödbruna eller orangea fläckar. Odlade har jämnare yta och jämnare grön-gul färg. Färgen anger inte mognadsgrad för odlad citrus i varmt klimat (läs mer > Om frukt och bär).
- Fruktkött: Mycket saftigt med få kärnor. Färgen kan skifta från gult till orange.
- Mognad: December-april.
- Smak: Frisk smak, subtilt sötsyrlig.
- Alternativ vara: Blodgrapefrukt.
- Förvaring/hållbarhet: helst kallt 2-5°C. Hållbar 2 veckor. I rumstemperatur max 1 vecka.
SÅ ANVÄNDS UGLI
Man äter ugli naturell på samma sätt som grapefrukt, med sked direkt ur en halverad frukt. Den pressas till juice och används till drinkar, i desserter, fruktsallader, eller som sötsyrlig smakbrytning i gryträtter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11