Pomerans

Fotograf/bild: Film: Grow Plants, bitter orange

Pomerans

(pomerans = bitter-sur hybrid mellan pompelmus och småcitrus, pomander)

Latin: Citrus aurantium (Amara group)

Engelsk översättning bitter orange, brigarade orange = bitter-sour hybrid between shaddock and mandarin

Fransk översättning bigaradier, oranger amer = hybride aigre-amer entre le pampaleone et la mandarine

Italiensk översättning arancia amara, melangolo = ibrido amarognolo tra pampaleone e mandarino

Tysk översättning Bitterorange, Pomeranze. Saure Orange = bitter-säuerliche Hybride zwischen Pampelmuse und Mandarine

Spansk översättning naranja amarga, naranja agria, naranja ácida = híbrido agridulce entre pamplemusa y mandarina

Pomerans är en citrusart, tillika en sortgrupp inom storcitrus (läs mer > Storcitrus) som är hemmahörande i subtropiskt och tropiskt klimat runtom i världen. Det tros vara en hybrid mellan pompelmus och småcitrus med ursprung från Sydostasien. Trädet är litet till medelstort 3-9 meter höga med ovala blad, taggar i bladskaften och vita eller rödlätta blommor. Det finns mer än 80 odlade sorter av pomerans, varav ett 20-tal odlas kommersiellt. Man brukar skilja på sur pomerans (läs mer > Sevillaapelsin), bitter-sura, dekorativa sorter och mutationer av pomerans (läs mer > Chinotto). Se film, klicka på "Grow plants" under bilden ovan.

Historia: Pomerans är omtalad i Kina 400 år f.Kr. Till Mellan Östern kom den runt Kristi födelse. Frukten tog två vägar till Europa, dels via Sicilien där den växer sedan 1000-talet, dels via Afrika till Spanien. Korsfararna på 1100- och 1200-talet lärde känna en variant av frukten (bittersweet orange) i det fjärran landet och bidrog till att sprida intresset. När araberna erövrade södra Spanien på 700-talet införde kalifen i Cordoba surapelsinen vilken idag benämns Sevillaapelsin efter central­orten där frukten mestadels odlas (läs mer > Sevillaapelsin). Begreppen sevilla och pomerans används om vartannat om frukten. Namnet "pomerans" från äldre italienska där pomo = äpple, och arancia = apelsin.


Frukten liknar apelsin men är mer rund än oval.

  • Biologi: Storcitrus (läs mer > Om citrusfrukter).
  • Ursprung: Östasien, Kina. 
  • Form, vikt: Rund, medelstor 7-8 centimeter bred. 
  • Skal/färg: Tjockt röd-orange i tempererat klimat. Förblir grön i tropiskt klimat även när mogen. Gropig struktur. Blommig lätt syrlig arom. Det vita inre skalet är svampigt och bittert.
  • Fruktkött: Mycket saftig, orange, kärnrik.
  • Mognad: Vinter och tidig vår.
  • Smak: Tydligt bitter-surt fruktkött. Varierar ganska mycket mellan olika sorter.
  • Alternativ vara: Sevillaapelsin, bergamott.
  • Säsong/försäljning: Färsk är sällsynt förekommande i butik. Säljs mestadels torkad i bit eller pulveriserad.
  • Förvaring/hållbarhet: Torkad förvaras torrt, lång hållbarhet. Färsk förvaras som apelsin, bäst svalt i 10-15°C.

Pomander är något helt annat. På 1500-talet trodde man att söta dofter påverkade hälsan, det vill säga hade påverkan på "skämda och smittsamma dunster". Man bar små pomme d´ambre (pomandrar = parfymkulor) i silver, guld eller dylikt runt halsen innehållande doftämnen vanligen pomerans.

Hälsa
: Pomerans innehåller små mängder av giftet synefrin, främst i omogna skal. Mängden anses inte hälsofarlig. Läs mer > Efedrin, synefrin.

Odla
: Pomeransträdet är härdigt med lång livslängd och används därför ofta som ympningsträd för "sötapelsiner".SÅ ANVÄNDS POMERANS

Pomerans äts inte färsk utan används mest torkad som smaksättare i marmelad, men även som krydda i kakor och bröd. Så kallad "engelsk marmelad" är gjord på enbart pomeranser och får därför en speciell, kraftig smak. Av frön, blommor, blad och skal pressas olja som bland annat används till att smaksätta läskedrycker och alkoholhaltiga drycker som brännvin, likörer och glögg. När frukt och juice kokas tappar den mycket av sin smak, varför oljan används för att framhäva den bittra och sura smaken. Blommor och skal förekommer som smaksättare av te. Pomeransskal används även kanderad (läs mer > Suckat). I Asien används surfrukten till att smaksätta ris och ibland som ett alternativ till citron i matlagningen. I Mexiko äts delad frukt kryddad med chili och salt

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10
Läs mer

Bergamott

Suckat

Efedrin, synefrin

Sevillaapelsin

Chinotto

Om citrusfrukter

STORCITRUS

Recept med Pomerans

Det finns 4 recept med Pomerans