Satsumas

Fotograf/bild: Film: Jungly Garden, satsuma

Satsumas

(satsuma = hybrid mellan mandarin och pomelo )

Latin: Citrus unshiu

Engelsk översättning satsuma mandarin, satsuma orange, cold hardy mandarin = hybrid between mandarin and pomelo

Fransk översättning mandarine satsuma = hybride entre mandarine et pomelo

Italiensk översättning mandarino satsuma, arancia satsuma = ibrido tra mandarino e pomelo

Tysk översättning Satsuma = Kreuzung zwischen Mandarine und Pumelo

Spansk översättning satsuma, citrus unshiu = híbrido entre mandarina y pomelo

Satsumas är en variant av arten Småcitrus (se dito), biologiskt en hybrid mellan mandarin och pomelo. En så kallad tangelo om man så vill (läs mer > Småcitrus). Tillika en sortgrupp med många sortvarianter. Frukten liknar mycket mandarin med den skillnaden att satsuma är kärnfri. Se film, klicka på "Jungle Garden" under bilden ovan.

Historia: Det latinska namnet unshiu från staden Wenzhou i Zhejiangprovinsen i sydöstra Kina känd för odling av citrusfrukter. Dock har genetiska studier visat att satsuma troligtvis har sitt ursprung i Japan, en hybrid av sorterna Kishu och Kunenbo benämnd unshū mikan. Under Edoperioden i Japan (1603-1868) var satsuma den mest populära småcitrusen bland annat för en vidskepelse att frukten minskade fertiliteten för att den var kärnfri, ett preventivmedel alltså. Satsuma infördes från Satsumprovinsen (därav namnet) i södra Japan till Europa i slutet av 1800-talet.

  • Biologi: Småcitrus  (läs mer > Om citrusfrukter).
  • Ursprung: Ostasien, Japan. Odlas flitigt i Ostasien, men också i Marocko, Spanien och Sydamerika.
  • Form, vikt: Rund, lätt tillplattad, 4-6 centimeter bred. Vikt runt 100 gram (75-125g). Skal 25%.
  • Skal/färg: Tunt skal, lättskalad. Odlad i tempererade områden är färgen orange ibland lätt grönskimrad. Odlad i tropisk eller subtropiskt klimat blir den grön (läs mer > Om frukt och bär).
  • Fruktkött: Mycket saftigt. Innehåller inga eller mycket få kärnor, varför den ofta förekommer i butik.
  • Mognad: Vinter, tidig vår. Mognar vartefter, inte samtidigt. Citrusfrukter är icke-klimakteriska, slutar mogna efter skörd (läs mer > Om frukt och bär).
  • Smak: Tydlig sötma, sötare än sin kusin apelsin.
  • Alternativ vara: Klementin, mandarin.
  • Säsong/försäljning: Oktober-mars.
  • Förvaring/hållbarhet: Helst kallt i 4-5°C. Hållbar i upp till 1 månad. Hållbar i rumstemperatur cirka 1 vecka.

Sorter: Det finns över 200 kultiverade varianter av satsumas bland andra Aoshima, Armstrong, Beni, Dart North, Dart South, Dobashi, Kimbrough, Kuno, Miho, Miyagawa, Okitsu, Owari, Seto, Silverhill och Xie Shan.


SÅ ANVÄNDS SATSUMAS

Frukten äts naturell, pressas till juice, eller används i desserter, fruktsallader och bakverk.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10

Läs mer

SMÅCITRUS

Om frukt och bär

Om citrusfrukter

Recept med Satsumas

Det finns 2 recept med Satsumas