Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 351

Kcal / portion: 336

GBR (GI) / port: 8
Recept: 5382 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 15%
Kolhydrater: 49%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Pajdeg:
Vetemjöl 360.0 gram 24%
eller 6.0 dl %
Smör osaltat 250.0 gram 34%
Strösocker 1.2 dl 9%
Ägg 1.0 st stor 1%
Utstickare (matring) Äts ej
Muffinsplåt > Äts ej
Fyllning:
Mincemeat 600.0 gram 31%
Satsumas 2.0 styck 1%
Skal av citron 1.0 styck 0%
Garnering:
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Se film, kicka på "English Herritage" under bilden ovan. Filmreceptet är inte identiskt med detta recept.- Mincemeat: Tillred egen mincemeat i brist på färdiglagad sådan. Se recept via länk nedan.
- Pajdeg: Knåda samman mjöl med tärnat smör med händerna i en bunke. Tillsätt socker och ägg och knåda samman till en homogen massa. Knåda inte onödigt mycket. Plasta in degen och lägg i kylskåp.
- Fyllning: Skala och hacka citronskal. Skala och hacka äpple. Skala och skär satsumas eller annan småcitrus i bitar. Blanda detta med mincemeat.
- Förvärm ugnen på 200°C.
- Forma: Kavla ut degen på mjölat bort till 3 mm tjocklek. Stansa ut cirklar med 10 centimeter bred matring. Tryck ner degplattorna i muffinshålen.
- Fördela fyllning i formarna. Pensla degkanterna med uppvispat ägg. Krama samman resterande deg och kavla ut den. Stansa ut cirklar cirka 7 centimeter breda och placera dem ovanpå som lock. Tryck till kanten så att degen fogas samman. Pensla locket med uppvispat ägg och strö över socker. Skär ett litet snitt i toppen med vass kniv.
Alternativ: I stället för runt lock kan bakverket täckas med utstansad stjärna eller med ett galler av degstrimlor. - Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter tills gyllenbruna. Ta ut och låt svalna innan de lossas från plåten. Pudra med florsocker och servera.
Kockens kommentar
Mince pie var ursprungligen en engelsk paj på 1600-talet bestående av pajdeg fylld med hackat fårkött som blandats med orientaliska kryddor och dadlar. Denna blandning benämnd mincemeat hade korsfararna blivit bekant med i det Heliga Landet som ett sätt att bevara kött. Med tiden minskade köttmängden för att utgöra en liten del under den viktorianska tiden (1800-talet, se filmen), för att helt uteslutas i i modern tid och bli en söt efterrättspaj i stället för en matpaj (= detta recept).Mincemeat finns färdiglagad att köpa i engelska butiker men är svår att finna i andra länder. I stället för dadlar används numera korinter och russin. För att få lite köttsmak brukar ister ingå (liksom förr) i stället för smör. Läs mer, klicka på ingrediens mincemeat.
Alternativ
Fler recept inom Fruktpajer, bärpajer
Liknande recept som Mince pie, klassisk engelsk paj eller kaka
-
Klassisk äppelpaj
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Apfelstrudel, österrikisk klassisk äppelpaj
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tarte Tatin - uppochnedvänd äppeltårta
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Amerikansk stor äppelpaj
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelpaj med bovete och hasselnötter
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelpaj med romrussin
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Äpple och päroncrustade med syrliga russin
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Maximillian
-
Plommonpaj med mandelmassa
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Zwetschgenkuchen, Zwetschgen Datschi - klassisk tysk sviskontårta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bärpaj - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan