Grapefrukt - blond (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Film: Florida Department of Agriculture, grapefruit

Grapefrukt

(grapefrukt = en hybrid mellan pomelo och apelsin)

Latin: Citrus paradisi

Engelsk översättning grapefruit = a hybrid between pomelo and orange

Fransk översättning pamplemousse = un hybride entre pomelo et orange

Italiensk översättning pompelmo = un ibrido tra pomelo e arancia

Tysk översättning Grapefruit, Adamsapfel, Paradiesapfel = hybrid zwischen Pomeranxe und Orange (Apfelsine)

Spansk översättning toronja (pomelo) = un híbrido entre pomelo y naranja

Grapefrukt är en art i släkte citrus, en spontan korsning mellan pompelmus med någon apelsinsort (läs mer > Storcitrus). Arten är inte känd i vilt tillstånd. Det är ett 10-15 meter högt träd hemma­hörande i subtropiskt klimat. Bladen är stora och ovala. Blommorna som sitter i klasar är vita och är starkt doftande. Det finns olika sortvarianter. Se film, klicka på "Florida Department" under bilden ovan.

Historia: Den skotske kapten Shaddock förde på 1600-talet pompelmusfrön från Asien till Barbados. Därför tror man att hybriden blond grapefrukt uppstått där, men det kan också ha skett på annat håll i den karibiska övärlden. Frukten beskrevs första gången 1750 av pastor Griffit Huges då kallad "den förbjudna frukten på Barbados" förmodligen syftande på Adam och Eva i lustgården. Namnet "druvfrukt" (grapefruit) från en snarlik frukt namngiven med detta namn år 1814 av naturforskaren John Lunan för att den smakade som vindruvor enligt honom. Frukten fördes till Florida i USA år 1823 av greve Odet Philppe och där upptäcktes 1906 de rosa grapefrukten. Under senare delen av 1800-talet blev Florida i USA centrum för världens produktion av grapefrukt.

  • Biologi: Storcitrus (läs mer > Om citrusfrukter).
  • Ursprung: Barbados, Västindien med anor från Sydostasien.
  • Form, vikt: Rund, ibland lätt toppig, 10-15 centimeter stor. Vikt vanligen 250-300 gram. Skal cirka 30%.
  • Skal/färg: Det finns blond grapefrukt med gult skal och fruktkött och blodgrapefrukt med gult/rödlätt skal och rosarött eller rött fruktkött. Se separata avsnitt.
  • Fruktkött: Saftigt, gult, rosa eller rosarött med eller utan kärnor.
  • Mognad: Oktober-april i Amerika, maj-september i Sydafrika.
  • Smak:  Smakrik och friskt syrlig, något bitter. Medel sockerhalt (c:a 6%) och hög andel syra (c:a 2%). Läs mer > Fruktsmak. Blodgrapefrukten är söt-syrlig.
  • Alternativ vara: Pomelo, sweetie, ugli.
  • Säsong/försäljning: Året om.
  • Förvaring/hållbarhet: Helst svalt 10-15°C. Hållbar 2-6 veckor. I rumstemperatur 1-2 veckor.

Hälsa: Grapefrukt är liksom övrig citrus rikt på C-vitamin. Vissa allergimediciner fungerar inte ihop med grapefrukt, vilket kan ge hjärtklappning och förgiftningssymptom. Liknade gäller tillsammans med blodtrycksmediciner. Surhetsgraden kan vara besvärande för känsliga magar. Av vissa ansedd motverka förkylning tack vare dess surhet, eller ha andra under­görande egenskaper inklusive viktnedgång. Som vanligt utan vetenskapliga belägg. 

Produktion: Världsproduktionen av storcitrus exklusive apelsin (pomelos, grapefrukt m.fl.)  blev 9 miljoner ton år 2020, vilket utgör 6% av citrusproduktionen totalt och en ökning med 200% sedan 1970 (världens befolkning +111%). Frukterna produceras till 73% i Asien. Kina är största producentland med en marknadsandel på 53% följt av Amerika med 16%. I Amerika odlas i huvudsaklig grapefrukt, medan pomelo odlas i Asien. Läs mer > Produktion citrusfrukter.SÅ ANVÄNDS GRAPEFRUKT


Grapefrukt äts naturell, används i sallader, till marmelad och som juice. Kan även förekomma som klyftad frukt inlagd i sockerlag. Det är en klassisk frukt till amerikansk frukost, eventuellt med lite strösocker till. Frukten halveras och fruktköttet lossas med speciell böjd och tandad kniv. Alternativt äter man grapefrukt med hjälp av en spetsig tesked. Man kan också halvera frukten, vända den upp-och-ner och sedan skära bort skalet med en vass kniv. Av rester efter industriell jostillverkning pressas olja som används till smaksättning av läskedrycker och ur fruktväggen utvinns citronsyra och pektin (läs mer > Pektin). Ur skalet extraheras bitterämnet naringin som används till tonic water, vilket ger drycken sin beska smak (läs mer > Tonic water).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11

Läs mer

STORCITRUS

Pektin

Tonic water

Om citrusfrukter

Produktion citrusfrukter

Fruktsmak

Recept med Grapefrukt

Det finns 10 recept med Grapefrukt