
Fotograf/bild: Film: Countryside Citrus, minneola
Minneola
(minneola = en hybrid mellan tangerin och grapefrukt)
Latin: Citrus minneola
minneola, honeybell = hybrid between tangerine and grapefruit
minneola = hybride entre la tangerine et le pamplemousse
minneola = ibrido tra tangerino e pompelmo
Minneola = Kreuzung zwischen Tangerine und Grapefruit
minneola = híbrido entre tangerina y toronja
Minneola är en variant av Småcitrus, en så kallad tangelo om man så vill (läs mer > Småcitrus). Klassas som småcitrus trots att frukten kan bli apelsinstor. Biologiskt är det en hybrid av Dancy tangerin och Duncan grapefrukt. Frukten lanserades 1931 av Horticultural Research Station i Orlando, som är en del av USA:s jordbruksdepartement. Den har fått sitt namn från staden Minneola. Fruktträdet blir stort och kraftigt. Se film, klicka på "Countryside Citrus" under bilden ovan.
- Biologi: Småcitrus (läs mer > Om citrusfrukter).
- Ursprung: Horticultural Research Station i Orlando USA 1931.
- Form, vikt: Droppformad, päronformad, 4-9 centimeter bred vanligen med en "pickolohatt" i toppen. Varierande, vanligen cirka 100 gram (100-300 g). Skal 25%.
- Skal/färg: Skalet är tunt, blankt, röd-orange och lätt att ta bort.
- Fruktkött: Saftigt och vanligen kärnfritt.
- Mognad: Vinter - tidig vår.
- Smak: Söt-syrlig, med parfymerade inslag påminnande om grapefrukt.
- Alternativ vara: Tagerin eller annan söt-syrlig citrusfrukt.
- Säsong/försäljning: Sällsynt förekommande i butik, produktionen är begränsad till utvalda odlare i Florida och Texas.
- Förvaring/hållbarhet: Helst kallt i 4-5°C. Hållbar i upp till 1 månad. Hållbar i rumstemperatur cirka 1 vecka.
SÅ ANVÄNDS MINNEOLA
Minneola äts främst naturell. Klassisk i amerikanska julkorgar.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10