Limett

Fotograf/bild: Film: Arizona Fruit Trees, limetta

Limett

(limett, sötcitron, söt medelhavscitron, tunisisk citron = hybrid mellan citron och pomerans = hybrid mellan pomerans och limett)

Latin: Citrus limetta

Engelsk översättning sweet limetta, sweet lemon, (sweet lime) = = hybrid between lemon and biiter orange

Fransk översättning limette, limon doux = hybride entre citron et bigaradier

Italiensk översättning limetta dolce, limetta romana, limetta spagna, limetta mediterranea = ibrido tra limone e earancia amara

Tysk översättning Süsse Limette, Römische Limette, Römische Süßlimette = hybrid zwischen Zitrone und Pomeranze

Spansk översättning limetta dulce, limón dulce mediterráneo, simplemente lima = híbrido entre limón ynaranja amarga

Limett är en citrusart, biologiskt en hybrid mellan citron och pomerans (läs mer > Citroncitrus). Tillika en sortgrupp med olika sortvarianter. Det är ett litet buskartat träd som kan bli 8 meter högt, men som hålls nere vid odling. Den har många taggar, blommorna är vita och den mogna frukten är gul-grön. Se film, klicka på "Arizona Fruit Trees" under bilden ovan.

Förekomst: Arten har sitt ursprung från Sydostasien, sannolikt från norra Indien. Enligt vissa med ursprung från Mocambique i Afrika. Odlas flitigt runtom i hela Asien i tropiskt, subtropiskt och tempererat klimat. Välkänd även runt Medelhavet och särskilt i Tunisien och på vissa platser i Italien. I Amerika främst i varmare klimat.
  • Biologi: Citroncitrus (småcitrus). Läs mer > Om citrusfrukter.
  • Ursprung: Sydostasien, troligen norra Indien.
  • Form, vikt: Rund och stor som en tennisboll, 6-7 centimeter. Vikt cirka 250 gram. 25% är skal.
  • Skal/färg: Tunt skal och tunn fruktvägg. Grön-gul, grön i varmt klimat och gulnande i tempererade områden (läs mer > Om citrusfrukter).
  • Fruktkött: Gult, mycket saftigt med få kärnor.
  • Mognad: December-februari.
  • Smak: Milt söt med obetydlig syra. Smak av citron med sötma som en apelsin. I kontakt med luft ändras smaken snapt och blir bitter.
  • Alternativ vara: Pomelo.
  • Säsong/försäljning: Sällsynt förekommande i butiker.
  • Förvaring/hållbarhet: 4-8 veckor i kylskåp. I rumstemperatur cirka 1 vecka.

Hälsa: Liksom de flesta citrusfrukter är limett rik på C-vitamin. I Iran används frukten som medel vid förkylning och influensa. I Indien sägs den vara bra för lungorna.

Odla: Trädet ger frukt 5-7 år gammal och som mest vid en en ålder på 10-20 år. Trädet förekommer i kruka som prydnadsväxt. Trivs utomhus på sommaren, men tål inte vinterkyla. Vinterförvaras svalt och ljust.


SÅ ANVÄNDS LIMETT

Fruktens saft används främst nypressad som läskande dryck,  men också som smaksättare i mat. Särskilt i länder som Iran (limu shirin), Pakistan (musami), Indien (mousambi) och Bangladesh (musambi). Fruktskalet används för framställning av limettolja som används till kosmetika.

©
Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10

Läs mer

CITRONCITRUS

Om citrusfrukter

Pomerans