
Fotograf/bild: Film: Grow Plants, oroblanco
Oroblanco
(1. oroblanco 2. pomelit, sweetie = hybrider mellan grapefrukt och pomelo)
Latin: Citrus × aurantium oroblanco
1. oroblanco 2. pomelit, sweetie, oroblanco grapefruit = hybrids between grapefruit and pomelo
1. oroblanco 2. pomelit, sweetie = hybrides entre pamplemousse et pomelo
1. oroblanco 2. pomelit, sweetie = ibridi tra pompelmo e pomelo
1. oroblanco 2. pomelit, sweetie = Kreuzungen zwischen Grapefruit und Pumelo
1. oroblanco 2. pomelit, sweetie = 1. oroblanco 2. pomelit, sweetie = híbridos entre toronja y pomelo
Oroblanco (oro blanco = vitt guld) är en storcitrus i släkte citrus utvecklad av University of California, USA. Tillika en sortgrupp. Det är en korsning mellan en blond grapefrukt och en mild pomelosort. Till sortgruppen hör även pomelit, utvecklad i Israel, som exporterad till andra länder benämns den sweetie. Träden är kraftiga och snabbväxande, frukterna liknar varandra men har har lite olika smak. Se film, klicka på "Grow Plant" under bilden ovan.
- Biologi: Storcitrus (läs mer > Om citrusfrukter).
- Ursprung: Oroblanco i Kalifornien 1981. Pomelit/sweetie i Israel 1984.
- Form, vikt: Större än en grapefrukt, men mindre än en pomelo. Vikt vanligen 300-400 gram per styck.
- Skal/färg: Tjockare skal än grapefrukt. Grön som omogen och gul som mogen. Pomelit/sweetie är grön eller grön-gul även när mogen.
- Fruktkött: Ljusgult, saftigt och kärnfri. Hinnorna runt klyftorna är sega och bittra, äts vanligtvis inte.
- Mognad: Senhöst, vinter.
- Smak: Söt med ringa syra, inte besk-sur som en grapefrukt.
- Alternativ vara: Mild pomelo, blodgrapefrukt.
- Säsong/försäljning: Oktober-januari.
- Förvaring/hållbarhet: Helst svalt 10-15°C. Hållbar 2-6 veckor. I rumstemperatur 1-2 veckor.
SÅ ANVÄNDS OROBLANCO, POMELIT
Frukten används på samma sätt som grapefrukt, naturell, i sallader, till juice och marmelad.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11