Fotograf/bild: Film: Noma Orchard, Kiyomi Tangor
Kiyomi
(kiyomi = japansk hybrid mellan satsuma och apelsin)
Latin: Citrus unshiu × sinensis
kiyomi = Japanese hybrid between satsuma and orange
kiyomi = hybride japonais entre satsuma et orange
kiyomi = ibrido giapponese tra satsuma e arancio
Kiyomi = Japanische Kreuzung zwischen Satsuma und Orange
kiyomi = híbrido japonés entre satsuma y naranja
Kiyomi är en japansk storcitrus, en så kallad tangor (Tangor Nōrin No.1), det vill säga biologiskt en hybrid (korsning) mellan satsuma och apelsin. Den ser ut som en apelsin men har söt smak, är inte söt-syrlig som apelsin. Den skapades i Japan 1949 och namngavs efter ett tempel benämnd Kiyomi-dera (Seiken-ji) i staden Shizuoka. Se film, klicka på "Noma Orchard" under bilden ovan.
- Biologi: Storcitrus (läs mer > Om citrusfrukter).
- Ursprung: Japan.
- Form, vikt: Medelstor till stor äggformad frukt, i genomsnitt 7-8 centimeter bred.
- Skal/färg: Tunt segt, läderartat skal liknade apelsin. Ganska lättskalad men bryts sönder i små bitar. Orange som mogen.
- Fruktkött: Mycket saftigt, få eller inga kärnor.
- Mognad: Senvinter, tidig vår.
- Smak: Mycket söt, subtil ringa syra.
- Alternativ vara: Apelsin.
- Säsong/försäljning: Sällsynt förekommande i butik.
- Förvaring/hållbarhet: Helst kallt i 4-5°C. Hållbar i 2-4 veckor. Hållbar i rumstemperatur cirka 1 vecka.
Odling: Kiyomi odlas i växthus eller utomhus. I det senare fallet packas frukten in i påsar och får mogna klart innan skörd för att utveckla sin sötma och arom (se filmen).
Sortvarianter: Kiyomi korsas med andra japanska citrussorter. Sådana hybrider är till exempel Dekopon, Amaka, Harumi, Nanpu, Harehime, Setoka, Amakusa, Akemi, Seiho och Harumi.
Tangor är en sortgrupp av hybrider mellan mandarin eller satsumas med apelsin. Det finns stora och små tangors (läs mer > Småcitrus).
SÅ ANVÄNDS KIYOMI
Frukten betraktas som en exklusiv apelsin och äts främst naturell.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11