Kiyomi

Fotograf/bild: Film: Noma Orchard, Kiyomi Tangor

Kiyomi

(kiyomi = japansk hybrid mellan satsuma och apelsin)

Latin: Citrus unshiu × sinensis

Engelsk översättning kiyomi = Japanese hybrid between satsuma and orange

Fransk översättning kiyomi = hybride japonais entre satsuma et orange

Italiensk översättning kiyomi = ibrido giapponese tra satsuma e arancio

Tysk översättning Kiyomi = Japanische Kreuzung zwischen Satsuma und Orange

Spansk översättning kiyomi = híbrido japonés entre satsuma y naranja

Kiyomi är en japansk storcitrus, en så kallad tangor (Tangor Nōrin No.1), det vill säga biologiskt en hybrid (korsning) mellan satsuma och apelsin. Den ser ut som en apelsin men har söt smak, är inte söt-syrlig som apelsin. Den skapades i Japan 1949 och namngavs efter ett tempel benämnd Kiyomi-dera (Seiken-ji) i staden Shizuoka. Se film, klicka på "Noma Orchard" under bilden ovan. 

  • Biologi: Storcitrus (läs mer > Om citrusfrukter).
  • Ursprung: Japan.
  • Form, vikt: Medelstor till stor äggformad frukt, i genomsnitt 7-8 centimeter bred.
  • Skal/färg: Tunt segt, läderartat skal liknade apelsin. Ganska lättskalad men bryts sönder i små bitar. Orange som mogen.
  • Fruktkött: Mycket saftigt, få eller inga kärnor.
  • Mognad: Senvinter, tidig vår.
  • Smak: Mycket söt, subtil ringa syra.
  • Alternativ vara: Apelsin.
  • Säsong/försäljning: Sällsynt förekommande i butik.
  • Förvaring/hållbarhet: Helst kallt i 4-5°C. Hållbar i 2-4 veckor. Hållbar i rumstemperatur cirka 1 vecka.

Odling: Kiyomi odlas i växthus eller utomhus. I det senare fallet packas frukten in i påsar och får mogna klart innan skörd för att utveckla sin sötma och arom (se filmen). 

Sortvarianter: Kiyomi korsas med andra japanska citrussorter. Sådana hybrider är till exempel Dekopon, Amaka, Harumi, Nanpu, Harehime, Setoka, Amakusa, Akemi, Seiho och Harumi.


Tangor är en sortgrupp av hybrider mellan mandarin eller satsumas med apelsin. Det finns stora och små tangors (läs mer > Småcitrus).


SÅ ANVÄNDS KIYOMI


Frukten betraktas som en exklusiv apelsin och äts främst naturell.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11

Läs mer

STORCITRUS

Om citrusfrukter

SMÅCITRUS

Satsumas