STORCITRUS

Fotograf/bild: Francisco Manuel Blanco, Ananda Wikipedia

STORCITRUS

(storcitrus, pompelmus, paradisäpple, adamsäpple = förfader till många citrusfruter)

Latin: Citrus maxima (Citrus grandis)

Engelsk översättning large citrus, shaddock = ancestor of many citrus fruits

Fransk översättning gros agrumes, pamplemoussier, (pamplemousse) = ancêtre de nombreux agrumes

Italiensk översättning grandi agrumi, pampaleone, (pampelmo) = antenato di molti agrumi

Tysk översättning große Zitrusfrüchte, Pampelmuse = Vorfahr vieler Zitrusfrüchte

Spansk översättning cítricos grandes, pamplemusa, pampelmusa, limonzón, pomelo chino = antepasado de muchos cítricos

Storcitrus är biologiskt en artgrupp av hybrider (korsningar) som under flera tusentals år utvecklats mellan arterna pompelmus och småcitrus. Benämns storcitrus i motsats till småcitrus till exempel mandarin. Som storcitrus räknas pompelmus, pomelo, apelsin, pomerans, grapefrukt, ugli med flera. Till gruppen räknas också korspollineringar inom gruppen till exempel oroblanco som är en hybrid mellan grapefrukt och pomelo. Förutom att vara stora skiljer sig storcitrus från småcitrus i det att de som regel är besk-sura, har tjockare innerskal (albeno) och hårdare, segare hinnor (membranväggar) som omger klyftorna vilka är svårtuggade (läs mer > Citrusfrukters anatomi).


POMPELMUS

Pompelmus är en art i släkte citrus och en av de tre främsta förfäderna till dagens citrusfrukter. De andra två är småcitrus och suckatcitron (se Citroncitrus). Det är ett upp till 15 meter högt, ständigt grönt träd med stora, ovala, läderartade blad och vita eller svagt röda blommor. Det finns olika sortvarianter. Pomelo är mycket snarlik pompelmus, ofta betraktad som samma art, men är en variant av densamma troligtvis en korsning mellan pompelmus och grapefrukt (läs mer > Pomelo). Anmärkning: Franskans pamplemousse och italienskans  pampelmo är också namn på grapefrukt.

Historia: Pompelmus har sitt ursprung i sydöstra Asien och växer vild i bland annat Malaysia. Den skotske kapten Shaddock (därav det engelska namnet) förde på 1600-talet frön från Asien till Barbados i Västindien, varifrån den i begränsad omfattning spritt sig till andra karibiska öar och till Sydamerika. En västindisk hybrid av frukten är sannolikt upphovet till grapefrukt. Enligt sägnen skulle Adam i lustgården ha satt frukten i halsen och därav lär den framträdande delen på struphuvudet ha fått sitt namn, adamsäpplet.

  • Kategori: Storcitrus (läs mer > Om citrusfrukter).
  • Ursprung: Sydostasien.
  • Form, vikt: Stor, droppformad, 15-30 centimeter lång. Standard 700 gram (500-1000 g), men kan väga upp till 3 kilo. Skal 50%.
  • Skal/färg: Gul-grönt ytterskal och tjockt svampigt innerskal. 
  • Fruktkött: Saftigt, gul-grönt med eller utan kärnor.
  • Mognad: Året om.
  • Smak: Sötaktig, inte syrlig som grapefrukt.
  • Alternativ vara: Pomelo, grapefrukt, sweetie, eller ugli.
  • Säsong/försäljning: Sällsynt förekommande i butik.
  • Förvaring/hållbarhet: Helst svalt i 8-12°C. Lång hållbarhet tack vare tjockt skal. Inslaget i papper och förvarad i luftigt utrymme kan frukten lagras i upp till tre månader varvid smaken utvecklas.
Produktion: Världsproduktionen av storcitrus exklusive apelsin (pomelos, grapefrukt m.fl.)  blev 9 miljoner ton år 2020, vilket utgör 6% av citrusproduktionen totalt och en ökning med 200% sedan 1970 (världens befolkning +111%). Frukten produceras till 73% i Asien. Kina är största producentland med en marknadsandel på 53%. Läs mer > Produktion citrusfrukter.


SÅ ANVÄNDS POMPELMUS

Pompelmus används på samma sätt som grapefruit, till dessert eller marmelad.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10

Läs mer

Pomelo

Grapefrukt

Oroblanco

Ugli

Produktion citrusfrukter

Om citrusfrukter

CITRONCITRUS