För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Tex-Mex kryddblandningar

(Om tex-mex-mat, Southwestern cuisine USA, texmexkrydda, mexmix, mexican spicemix, tacokrydda, tacomix, taco spicemix, fajita spice mix, burrito spice mix)

Tex-mex-mat (Texan and Mexican) är ett begrepp som står för mexikansk mat och dito inspirerad mat i sydvästra USA (Southwestern cuisine) - Texas, New Mexico, Arizona och Californien. Förekommer även i Cajunköket runt New Orleans (läs mer > Kreolköket, cajunköket). Skillnaden mot mexikansk mat i allmänhet är flitigt användande av främst ost, men också nöt- och hönskött, bönor, paprika och kryddor som spiskummin tillsammans med tortillas. Begreppen nachos, tacos, och fajitas har sitt ursprung i tex-mex-köket, även om liknade rätter finns i det traditionella mexikanska köket (läs mer > Så tillagas tacos). Begreppet Tex-Mex avsåg ursprungligen som en förkortning på Texas Mexican Railway.

Tex-mex-krydda: Mexikansk mat är ofta kryddstarkt innehållande olika sorters chilipeppar. Så också tex-mexmat. Det finns många varianter på tex-mex-kryddblandningar i handeln med olika namn som taco- fajita- och burritomix. Här nedan en mixblandning som man kan göra själv.

  • 2 msk paprikapulver.
  • 1 tsk lökpulver.
  • 1 tsk vitlökspulver.
  • 1 tsk salt.
  • 1 msk spiskummin.
  • 1 krm cayennepeppar.
  • 1 krm chilipulver.
  • 1 msk oregano.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-01

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Tex-Mex kryddblandningar

Det finns 31 recept med Tex-Mex kryddblandningar