För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Za´atar

(zaatar, zatar, zahatar, zahtar)

Za´atar betyder på arabiska "vild timjan". Kryddblandning är populär bl.a. i Libanon där den anses göra hjärnan alert och kroppen stark. Liknande blandningar förekommer i Syrien, Jordanien, Palestina, Turkiet och i Nordafrika.

Ingredienser:
4 msk rostad sesamfrö
3 msk torkad timjan

2 tsk salt

I röd za´atar tillkommer:
2 msk sumak.

Andra kryddor som kan förekomma i za´atar kan vara
kyndel oregano, spiskummin, fänkålsfrön.


ANVÄNDNING

Smaken är lätt nötaktig från sesamfröna. Används främst till att krydda stekt och grillat kött. Blandas ofta med olivolja och breds på pitabröd.

Säsong: Säljs året om men är mycket svår att få tag på.

Förvaring: Torkade kryddor förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Hållbar några månader, smaken avtar med tiden.

Läs mer

Timjan

Sesamfrön

Sumak

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Za´atar

Det finns 1 recept med Za´atar