För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Kitchen Gardeners

Kryddbukett, kryddpåse

(aromatisk kryddbukett, örtbukett, gasbinda, Så används bouquet garni)

Fransk översättning bouquet garni

Aromatisk kryddbuket (fr. bouquet garni) är "en välfylld bukett" av olika kryddkvistar samlade i en bukett med snöre runt. Kryddorna i buketten kan variera men klassisk sammansättning är det gröna från purjolök, blad från blekselleri, några persilestjälkar, ett lagerblad och en kvist timjan. Andra kryddor kan vara mejram, kyndel och dragon. Även rotsaker som morotsblast kan ingå. I Frankrike säljs ofta färdiga buketter i butiker och på torg.

Mirepoix är en fransk beteckning på en gröntblandning som används vid buljongkokning (läs mer > Mirepoix).

Kryddpåse är en variant av kryddbukett som används för torkade kryddor. Kryddor läggs i en påse av gasväv (gasbinda, sjukvårdsartikel som finns på apotek) åtknuten i ändarna. Den används när man inte vill ha med kryddorna vid serveringen och inte kan/vill sila anrättningen.


SÅ ANVÄNDS KRYDDBUKETTER OCH KRYDDPÅSAR

Buketter och påsar används främst till kryddning av grytor. Bouquet garni brukar också ingå vid fondkokning. Vid glöggkokning används en påse innehållande pomeransskal, kanelstång, kardemumma och kryddnejlika. Kryddorna kokas med i anrättningen, men tas sedan ur före konsumtion.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10

Läs mer

Mirepoix

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Kryddbukett, kryddpåse

Det finns 9 recept med Kryddbukett, kryddpåse