Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 957

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3826 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 6%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Högrev nöt benfri 800.0 gram 29%
Gul lök 2.0 styck 3%
King solo vitlök 1.0 styck 1%
el. vitlöksklyftor 4.0 styck Äts ej
Matolja (rapsolja) 2.0 msk 6%
Ancho, torkad poblanochili 1.0 styck 0%
Chipotle chili 1.0 styck 0%
Chilifrukt röd 0.5 styck 0%
Timjan 1.0 kvist 0%
Gasbinda Äts ej
Passerade tomater 1.0 burk 2%
Tomatpuré konserv 1.0 msk 0%
Kakaopulver 2.0 tsk 0%
Mörk lager (öl) 2.0 flaskor 7%
el. oxfond konc. + vatten Äts ej
Svarta bönor konserv sköljda 2.0 dl 4%
Chilipulver 0%
Tillbehör:
Majskolvar 4.0 styck 11%
Creme fraiche 2.0 dl 17%
el. gräddfil 0%
Tortilla färdiglagad 4.0 styck 20%
Kockskolan:
Så lagas köttgrytor > Äts ej
Så långkokas kött > Äts ej
Så lagas högrev > Äts ej
Om pot au feu > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 2 tim 30 min )
- Skär kött i tärningar, cirka 4x4 centimeter. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Skär färsk chili i strimlor.
- Kryddpåse: Gör en liten kryddpåse av gasbinda eller dylikt. Krossa torkad chili. Lägg all chili i kryddpåsen tillsammans med timjan. Knyt ihop.
- Bryn köttet i het olja runtom. Sänk värmen och tillsätt gul löken som fräses någon minut.
- Gryta: Lägg i kryddpåsen, vitlök, passerade tomater, tomatpuré, kakao och öl. Fyll upp med oxbuljong så det täcker. Koka upp och låt sjuda väldigt sakta i 2-3 timmar under lock. Kontrollera att det inte kokar tort och rör samtidigt om i grytan.
- Mot slutet kan man koka utan lock för att reducera vätska. Köttet är klart när det ör mjukt och börjar falla sönder. Häll bönorna i sil och skölj av såsen. Tillsätt dem i grytan. Värm på.
- Smaka av med salt och peppar. För pepprigare smak kan lite chilipulver tillsättas. Lyft ur kryddpåsen när du är nöjd med smaken.
- Tillbehör: Färsk majs kokas i 10-15 minuter. Konserverad majs behöver bara värmas.
- Servera med nykokt majskolv, lite sourcream och tortillabröd.
Kockens kommentar
Jag gillar när chilin är kraftig och mustig, den behöver inte vara eldig, det är en smaksak. Vill man ha den stark bör man ändå vara försiktig så det inte bara blir eldigt.
Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.
Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta
Liknande recept som Chiligryta på högrev med svarta bönor, kakao och öl
-
Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kalops på märgpipa
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia Child
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Enkel burgundisk köttgryta
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i öl
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Köttgryta med svamp och selleri
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan