Chiligryta på högrev med svarta bönor, kakao och öl

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Chiligryta på högrev med svarta bönor, kakao och öl

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Högrev nöt benfri

800.0 

gram

Gul lök

2.0 

styck

King solo vitlök

1.0 

styck

el. vitlöksklyftor

4.0 

styck

Matolja (rapsolja)

2.0 

msk

 

Ancho, torkad poblanochili

1.0 

styck

Chipotle chili

1.0 

styck

Chilifrukt röd

0.5 

styck

Timjan

1.0 

kvist

Gasbinda

 

 

 

Passerade tomater

1.0 

burk

Tomatpuré konserv

1.0 

msk

Kakaopulver

2.0 

tsk

Mörk lager (öl)

2.0 

flaskor

Oxbuljong avfettad

 

 

el. oxfond konc. + vatten

 

 

Svarta bönor konserv sköljda

2.0 

dl

Salt och peppar

 

 

Chilipulver

 

 

 

Tillbehör:

 

Majskolvar

4.0 

styck

Creme fraiche

2.0 

dl

el. gräddfil

 

 

Tortilla färdiglagad

4.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så lagas köttgrytor >

 

 

Så långkokas kött >

 

 

Så lagas högrev >

 

 

Om pot au feu >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 957

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3826 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 6%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 724 gram)

Ingredienser

Visa:

Högrev nöt benfri 800.0 gram 29%

Gul lök 2.0 styck 3%

King solo vitlök 1.0 styck 1%

el. vitlöksklyftor 4.0 styck Äts ej

Matolja (rapsolja) 2.0 msk 6%

 

Ancho, torkad poblanochili 1.0 styck 0%

Chipotle chili 1.0 styck 0%

Chilifrukt röd 0.5 styck 0%

Timjan 1.0 kvist 0%

Gasbinda Äts ej

 

Passerade tomater 1.0 burk 2%

Tomatpuré konserv 1.0 msk 0%

Kakaopulver 2.0 tsk 0%

Mörk lager (öl) 2.0 flaskor 7%

Oxbuljong avfettad 0%

el. oxfond konc. + vatten Äts ej

Svarta bönor konserv sköljda 2.0 dl 4%

Salt och peppar 0%

Chilipulver 0%

 

Tillbehör:

Majskolvar 4.0 styck 11%

Creme fraiche 2.0 dl 17%

el. gräddfil 0%

Tortilla färdiglagad 4.0 styck 20%

 

Kockskolan:

Så lagas köttgrytor > Äts ej

Så långkokas kött > Äts ej

Så lagas högrev > Äts ej

Om pot au feu > Äts ej

Tillagning (30 min + 2 tim 30 min )

  1. Skär kött i tärningar, cirka 4x4 centimeter. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Skär färsk chili i strimlor.
  2. Kryddpåse: Gör en liten kryddpåse av gasbinda eller dylikt. Krossa torkad chili. Lägg all chili i kryddpåsen tillsammans med timjan. Knyt ihop.
  3. Bryn köttet i het olja runtom. Sänk värmen och tillsätt gul löken som fräses någon minut.
  4. Gryta: Lägg i kryddpåsen, vitlök, passerade tomater, tomatpuré, kakao och öl. Fyll upp med oxbuljong så det täcker. Koka upp och låt sjuda väldigt sakta i 2-3 timmar under lock. Kontrollera att det inte kokar tort och rör samtidigt om i grytan.
  5. Mot slutet kan man koka utan lock för att reducera vätska. Köttet är klart när det ör mjukt och börjar falla sönder. Häll bönorna i sil och skölj av såsen. Tillsätt dem i grytan. Värm på.
  6. Smaka av med salt och peppar. För pepprigare smak kan lite chilipulver tillsättas. Lyft ur kryddpåsen när du är nöjd med smaken.
  7. Tillbehör: Färsk majs kokas i 10-15 minuter. Konserverad majs behöver bara värmas.
  8. Servera med nykokt majskolv, lite sourcream och tortillabröd.

Kockens kommentar

Jag gillar när chilin är kraftig och mustig, den behöver inte vara eldig, det är en smaksak. Vill man ha den stark bör man ändå vara försiktig så det inte bara blir eldigt.

Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor. 
 

Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta

Liknande recept som Chiligryta på högrev med svarta bönor, kakao och öl