Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 87

Kcal / portion: 434

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1737 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 4%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Grytbitar nötkött 800.0 gram 66%
Smör normalsaltat 3.0 msk 17%
Lättöl (gärna mörkt) 33.0 cl 6%
Köttbuljong avfettad 7.0 dl 3%
Tomatpuré konserv 2.0 msk 1%
Timjan 1.0 kvist 0%
Gul lök 1.0 styck 3%
Champinjoner 12.0 styck 4%
Blekselleri 4.0 stjälkar 1%
Maizena ljus 0%
Kockskolan:
Så långkokas kött > Äts ej
Om pot au feu > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Tillagning (30 min + 1 tim 30 min )
- Bryn kött i smör i omgångar. Lägg i en gryta. Skala och grovhacka lök. Halvera champinjonerna. Skär blekselleri i skivor. Repa av bladen på timjan. Lägg allt i grytan.
- Slå på all vätska. Sätt på spisen. Låt småkoka i minst 1,5 timme. Prova om köttet är mjukt.
- Smaka av med salt och peppar. Red eventuellt av med maizena utrört i lite kallt vatten.
- Servera med lite pilaffris.
Kockens kommentar
Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.Passar till
Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta
Liknande recept som Köttgryta med svamp och selleri
-
Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kalops på märgpipa
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia Child
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Enkel burgundisk köttgryta
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i öl
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Köttgryta med svamp och selleri
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan