Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 91
Kcal / portion: 420
GBR (GI) / port: 1
Recept: 1680 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 4%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Högrev nöt benfri 800.0 gram 65%
Gul lök 2.0 styck 6%
Trattkantareller 50.0 gram 1%
Matolja till stekning 2.0 msk 14%
Lagerblad 2.0 blad 0%
Kalvbuljong avfettad 1.5 liter Äts ej
el. kalvfond konc. + vatten 0%
Buljong som äts 6.0 dl 3%
Tillbehör:
Kålrot 100.0 gram 2%
Rotselleri 100.0 gram 2%
Morot 100.0 gram 2%
Potatis fast sort 150.0 gram 6%
Persilja 0%
Kockskolan:
Så lagas köttgrytor > Äts ej
Så långkokas kött > Äts ej
Så lagas högrev > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Om pot au feu > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 2 tim 30 min )
- Skär kött i kuber 4x4 centimeter. Skala och hacka lök, skär i fyra delar. Ansa svamp.
- Gryta: Bryn köttet i gryta eller stekkastrull tillsammans med lök och svamp. Tillsätt lagerblad och slå på buljong så det täcker. Koka upp. Skumma av ytan. Lägg på ett lock och sänk temperaturen. Låt sjuda i 2-3 timmar tills köttet börjar kännas mjukt, faller sönder.
- Tillbehör: Skala rotsaker. Tärna ungefär lika stora som köttet. Lägg ner när det är 10-15 minuter kvar på koktiden så de blir mjuka.
- Smaka av med salt och peppar. Strimla lite persilja och garnera med.
Kockens kommentar
All buljong äts inte. För att få rätt portions- och näringsberäkningar anges "Buljong som äts".Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.
Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta
Liknande recept som Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp
-
Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kalops på märgpipa
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia Child
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Enkel burgundisk köttgryta
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i öl
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Köttgryta med svamp och selleri
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan