Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Högrev nöt benfri

800.0 

gram

Gul lök

2.0 

styck

Trattkantareller

50.0 

gram

Matolja till stekning

2.0 

msk

Lagerblad

2.0 

blad

Kalvbuljong avfettad

1.5 

liter

el. kalvfond konc. + vatten

 

 

Buljong som äts

6.0 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Kålrot

100.0 

gram

Rotselleri

100.0 

gram

Morot

100.0 

gram

Potatis fast sort

150.0 

gram

Persilja

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas köttgrytor >

 

 

Så långkokas kött >

 

 

Så lagas högrev >

 

 

Så skummar man >

 

 

Om pot au feu >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 91

Kcal / portion: 420

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1680 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 4%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 462 gram)

Ingredienser

Visa:

Högrev nöt benfri 800.0 gram 65%

Gul lök 2.0 styck 6%

Trattkantareller 50.0 gram 1%

Matolja till stekning 2.0 msk 14%

Lagerblad 2.0 blad 0%

Kalvbuljong avfettad 1.5 liter Äts ej

el. kalvfond konc. + vatten 0%

Buljong som äts 6.0 dl 3%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Kålrot 100.0 gram 2%

Rotselleri 100.0 gram 2%

Morot 100.0 gram 2%

Potatis fast sort 150.0 gram 6%

Persilja 0%

 

Kockskolan:

Så lagas köttgrytor > Äts ej

Så långkokas kött > Äts ej

Så lagas högrev > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Om pot au feu > Äts ej

Tillagning (30 min + 2 tim 30 min )

  1. Skär kött i kuber 4x4 centimeter. Skala och hacka lök, skär i fyra delar. Ansa svamp. 
  2. Gryta: Bryn köttet i gryta eller stekkastrull tillsammans med lök och svamp. Tillsätt lagerblad och slå på buljong så det täcker. Koka upp. Skumma av ytan. Lägg på ett lock och sänk temperaturen. Låt sjuda i 2-3 timmar tills köttet börjar kännas mjukt, faller sönder.
  3. Tillbehör: Skala rotsaker. Tärna ungefär lika stora som köttet. Lägg ner när det är 10-15 minuter kvar på koktiden så de blir mjuka.
  4. Smaka av med salt och peppar. Strimla lite persilja och garnera med.

Kockens kommentar

All buljong äts inte. För att få rätt portions- och näringsberäkningar anges "Buljong som äts".

Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.

Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta

Liknande recept som Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp