Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Grytbitar oxkött

800.0 

gram

t.ex. högrev, nötbog

 

 

Sidfläsk rimmat

125.0 

gram

Champinjoner färska

150.0 

gram

Syltlök

18.0 

styck

Vatten till gryta

1.0 

dl

Rödvin till gryta

3.0 

dl

Konjak/brandy

3.0 

msk

Timjan färsk

4.0 

kvistar

Citronjuice

1.0 

msk

Matfett till stekning

2.0 

msk

Arrowrot

2.0 

tsk

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Baguette, bagett

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

ā la bourguignonne >

 

 

Så lagas köttgrytor >

 

 

Så långkokas kött >

 

 

Så reds sås >

 

 

Om grytor >

 

 

Om pot au feu >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Amarone della Valpolicella Classico

Kryddigt rött vin
Pris: 170 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 183

Kcal / portion: 722

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2887 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 8%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 394 gram)

Ingredienser

Visa:

Grytbitar oxkött 800.0 gram 40%

t.ex. högrev, nötbog %

Sidfläsk rimmat 125.0 gram 15%

Champinjoner färska 150.0 gram 1%

Syltlök 18.0 styck 1%

Vatten till gryta 1.0 dl 0%

Rödvin till gryta 3.0 dl 8%

Konjak/brandy 3.0 msk 3%

Timjan färsk 4.0 kvistar 0%

Citronjuice 1.0 msk 0%

Matfett till stekning 2.0 msk 7%

Arrowrot 2.0 tsk 1%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Baguette, bagett 1.0 styck 23%

 

Kockskolan:

ā la bourguignonne > Äts ej

Så lagas köttgrytor > Äts ej

Så långkokas kött > Äts ej

Så reds sås > Äts ej

Om grytor > Äts ej

Om pot au feu > Äts ej

Tillagning (30 min + 2 tim )

  1. Förbered: Till rätten behövs en stor emaljerad och eldfast gryta eller stekkastrull. Gjutjärnsgryta missfärgar och ger bismak till syrliga rätter (vin). Alltså, inte som på bilden ovan.
  2. Skala lök (skiva om stor lök). Skär fläsket i strimlor och köttet i bitar. Något ox- eller kalvben med märg får gärna medfölja. Ger mustighet.
  3. Stek: Hetta upp en stor gryta och bryn fläskstrimlorna på medelhög värme tills de fått färg, eventuellt med lite matolja.
  4. Tag ur fläsket och tillsätt lite matfett. Fräs lök på medelvärme tills den fått lite färg. Lägg åt sidan.
  5. Höj till högsta värme och stek köttbitarna hastigt runt om till fin stekyta. Salta och peppra. 
  6. Koka: Tag ur köttet och häll i konjak, vin och vatten i grytan. Låt koka i några minuter. Lägg i köttet och koka upp. Låt sedan sjuda i cirka 1 timme under lock på svag värme.
  7. Dela större svamp i mindre bitar. Bryn svamp i matfett hög värme. Lägg åt sidan.
  8. Provsmaka köttet att det nästan är klart. Tillsätt fläsk, lök, svamp och timjan. Låt sjuda i ytterligare 20 minuter, eller mer. Smaka av med citronjuice och lyft ur ingredienserna när köttet är mört.
  9. Redning: Sila av spadet, lägg köttet åt sidan. Koka upp köttspadet i grytan, sänk sedan till medellåg värme. Rör ut arrowrot i lite vatten, som hälls i grytan under omröring. Sjud cirka 2 minuter tills såsen tjocknar. Lägg tillbaka köttet. Värm upp. Smaka av med kryddor. 

Kockens kommentar

Detta är ett förenklat recept av rätten. För klassisk tillagning se recept > Boeuf bourguignon-bourguignonne ā la Julia Child via länk nedan.

Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.

Alternativ

Kokt potatis

Kokt ris

Bulgur

Boeuf bourguignon-bourguignonne ā la Julia Child

Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta

Liknande recept som Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta