Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 183

Kcal / portion: 722

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2887 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 8%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Grytbitar oxkött 800.0 gram 40%
Sidfläsk rimmat 125.0 gram 15%
Champinjoner färska 150.0 gram 1%
Syltlök 18.0 styck 1%
Vatten till gryta 1.0 dl 0%
Rödvin till gryta 3.0 dl 8%
Konjak/brandy 3.0 msk 3%
Timjan färsk 4.0 kvistar 0%
Citronjuice 1.0 msk 0%
Matfett till stekning 2.0 msk 7%
Arrowrot 2.0 tsk 1%
Tillbehör:
Baguette, bagett 1.0 styck 23%
Kockskolan:
ā la bourguignonne > Äts ej
Så lagas köttgrytor > Äts ej
Så långkokas kött > Äts ej
Så reds sås > Äts ej
Om grytor > Äts ej
Om pot au feu > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Förbered: Till rätten behövs en stor emaljerad och eldfast gryta eller stekkastrull. Gjutjärnsgryta missfärgar och ger bismak till syrliga rätter (vin). Alltså, inte som på bilden ovan.
- Skala lök (skiva om stor lök). Skär fläsket i strimlor och köttet i bitar. Något ox- eller kalvben med märg får gärna medfölja. Ger mustighet.
- Stek: Hetta upp en stor gryta och bryn fläskstrimlorna på medelhög värme tills de fått färg, eventuellt med lite matolja.
- Tag ur fläsket och tillsätt lite matfett. Fräs lök på medelvärme tills den fått lite färg. Lägg åt sidan.
- Höj till högsta värme och stek köttbitarna hastigt runt om till fin stekyta. Salta och peppra.
- Koka: Tag ur köttet och häll i konjak, vin och vatten i grytan. Låt koka i några minuter. Lägg i köttet och koka upp. Låt sedan sjuda i cirka 1 timme under lock på svag värme.
- Dela större svamp i mindre bitar. Bryn svamp i matfett hög värme. Lägg åt sidan.
- Provsmaka köttet att det nästan är klart. Tillsätt fläsk, lök, svamp och timjan. Låt sjuda i ytterligare 20 minuter, eller mer. Smaka av med citronjuice och lyft ur ingredienserna när köttet är mört.
- Redning: Sila av spadet, lägg köttet åt sidan. Koka upp köttspadet i grytan, sänk sedan till medellåg värme. Rör ut arrowrot i lite vatten, som hälls i grytan under omröring. Sjud cirka 2 minuter tills såsen tjocknar. Lägg tillbaka köttet. Värm upp. Smaka av med kryddor.
Kockens kommentar
Detta är ett förenklat recept av rätten. För klassisk tillagning se recept > Boeuf bourguignon-bourguignonne ā la Julia Child via länk nedan.
Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.
Alternativ
Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta
Liknande recept som Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
-
Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kalops på märgpipa
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia Child
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Enkel burgundisk köttgryta
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i öl
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Köttgryta med svamp och selleri
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan