Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 206

Kcal / portion: 2175

GBR (GI) / port: 8
Recept: 8700 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 16%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Nötkött 1000.0 gram 14%
Frityrolja till fritering Äts ej
Timjan färsk 2.0 kvistar Äts ej
Lagerblad 1.0 blad Äts ej
Tillbehör:
Aioli färdig 4.0 dl 31%
Rhode Islandsås färdig 4.0 dl 18%
Bearnaise färdiglagad 4.0 dl 16%
Morot 4.0 styck 2%
Slanggurka 1.0 styck 1%
Blomkål helt huvud 0.5 huvud 1%
Broccoli färsk 2.0 huvuden 2%
Baguette, bagett 2.0 styck 16%
Kockskolan:
ā la bourguignonne > Äts ej
Om köttfondue > Äts ej
Fonduegryta > Äts ej
Om ostfondue > Äts ej
Om pot au feu > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
Varning! Här handlar det om farligt het olja som är brandfarlig och kan skapa allvarliga brännskador. Hantera med stor försiktighet.
- Fonduegrytan bör vara av god kvalitet, med stabil ställning och med en väl dimensionerad värmekälla (läs mer > Fonduegryta).
- Fondueoljan bör vara neutral (raps-, majs-, jordnöts- eller sojaolja). Läs mer, klicka på ingrediens > Frityrolja.
- Kött: Bäst är att använda fint nötkött som filé, biff, rostbiff eller entrecote. Sämre kött bankas mört med klubba. Skär köttet i bitar cirka 4x4 centimeter. Lägg upp i portionsskålar.
- Tillbehör: Servera minst tre dippsåser enligt egen smak i separata skålar (se förslag nedan). Tillredning av egna såser här ej tidsberäknat. Skär gurka och morötter i stavar. Bryt sönder blomkål och broccoli i mindre buketter och förkoka dem några minuter. Skiva brödet. Ställ salt, peppar och tillbehören på bordet.
- Hetta upp oljan till cirka 180°C på spisen. Använd lämpligen en stektermometer för att kontrollera temperaturen och låt den följa med till bordet. Smaksätt gärna oljan med timjan och lagerblad under uppkoket, men ta bort innan servering. Tänd brännaren i fondueställningen och ställ dit grytan.
Kockens kommentar
Portionsmängden är väl tilltagen för att gäster föredrar olika tillbehör. Det innebär inte att alla äter upp allt. Som tillbehör i enskilda skålar passar diverse goda dippsåser som bearnaise, aioli, majonnäs, tzatziki, pepparrots-, barbeque- eller tomatsås/rhodeislandsås. Man kan använda färdiga dippmixer och blanda med gräddfil. Bra är också stavar av gurka och morot, pickles och chutney. Blomkålsbitar och broccoli som hastigt förkokts kan doppas i oljan. En mangosalsa är inte dumt. Kokt potatis kan fungera som bukfylla. Alternativt chips, eller ännu bättre en nybakad baguette att knapra på. För frassen och frankofilen är ett gott bourgognevin ett måste till maten. Läs mer > Om köttfondue.Alternativa såser
Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta
Liknande recept som Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne
-
Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kalops på märgpipa
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia Child
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Enkel burgundisk köttgryta
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i öl
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Köttgryta med svamp och selleri
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan