Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne

Foto: Cook Diary

Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Nötkött

1000.0 

gram

Frityrolja till fritering

 

 

Timjan färsk

2.0 

kvistar

Lagerblad

1.0 

blad

 

Tillbehör:

 

Aioli färdig

4.0 

dl

Rhode Islandsås färdig

4.0 

dl

Bearnaise färdiglagad

4.0 

dl

Morot

4.0 

styck

Slanggurka

1.0 

styck

Blomkål helt huvud

0.5 

huvud

Broccoli färsk

2.0 

huvuden

Baguette, bagett

2.0 

styck

 

Kockskolan:

 

ā la bourguignonne >

 

 

Om köttfondue >

 

 

Fonduegryta >

 

 

Om ostfondue >

 

 

Om pot au feu >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 206

Kcal / portion: 2175

GBR (GI) / port: 8

Recept: 8700 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 16%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 1054 gram)

Ingredienser

Visa:

Nötkött 1000.0 gram 14%

Frityrolja till fritering Äts ej

Timjan färsk 2.0 kvistar Äts ej

Lagerblad 1.0 blad Äts ej

 

Tillbehör:

Aioli färdig 4.0 dl 31%

Rhode Islandsås färdig 4.0 dl 18%

Bearnaise färdiglagad 4.0 dl 16%

Morot 4.0 styck 2%

Slanggurka 1.0 styck 1%

Blomkål helt huvud 0.5 huvud 1%

Broccoli färsk 2.0 huvuden 2%

Baguette, bagett 2.0 styck 16%

 

Kockskolan:

ā la bourguignonne > Äts ej

Om köttfondue > Äts ej

Fonduegryta > Äts ej

Om ostfondue > Äts ej

Om pot au feu > Äts ej

Tillagning (20 min )

Varning! Här handlar det om farligt het olja som är brandfarlig och kan skapa allvarliga brännskador. Hantera med stor försiktighet.

  1. Fonduegrytan bör vara av god kvalitet, med stabil ställning och med en väl dimensionerad värmekälla (läs mer > Fonduegryta).
  2. Fondueoljan bör vara neutral (raps-, majs-, jordnöts- eller sojaolja). Läs mer, klicka på ingrediens > Frityrolja.
  3. Kött: Bäst är att använda fint nötkött som filé, biff, rostbiff eller entrecote. Sämre kött bankas mört med klubba. Skär köttet i bitar cirka 4x4 centimeter. Lägg upp i portionsskålar.
  4. Tillbehör: Servera minst tre dippsåser enligt egen smak i separata skålar (se förslag nedan). Tillredning av egna såser här ej tidsberäknat. Skär gurka och morötter i stavar. Bryt sönder blomkål och broccoli i mindre buketter och förkoka dem några minuter. Skiva brödet. Ställ salt, peppar och tillbehören på bordet.
  5. Hetta upp oljan till cirka 180°C på spisen. Använd lämpligen en stektermometer för att kontrollera temperaturen och låt den följa med till bordet. Smaksätt gärna oljan med timjan och lagerblad under uppkoket, men ta bort innan servering. Tänd brännaren i fondueställningen och ställ dit grytan.

Kockens kommentar

Portionsmängden är väl tilltagen för att gäster föredrar olika tillbehör. Det innebär inte att alla äter upp allt. Som tillbehör i enskilda skålar passar diverse goda dippsåser som bearnaise, aioli, majonnäs, tzatziki, pepparrots-, barbeque- eller tomatsås/rhodeislandsås. Man kan använda färdiga dippmixer och blanda med gräddfil. Bra är också stavar av gurka och morot, pickles och chutney. Blomkålsbitar och broccoli som hastigt förkokts kan doppas i oljan. En mangosalsa är inte dumt. Kokt potatis kan fungera som bukfylla. Alternativt chips, eller ännu bättre en nybakad baguette att knapra på. För frassen och frankofilen är ett gott bourgognevin ett måste till maten. Läs mer > Om köttfondue.

Alternativa såser

Majonnäs hemlagad

Aioli hemlagad

Rhode Islandsås

Persiljeaioli

Lime- och myntaaioli

Wasabimajonnäs

Enkel kaviarkräm

Hemlagad bearnaise

Chilibearnaise

Choronsås

Beurre blanc nantais

Indisk senapssås

Vinaigrette ā la crčme

Sauce tomate

Coctailsås

Barbecuesås Texas

Tzatziki

Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta

Liknande recept som Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne