Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 759

Kcal / portion: 834

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2501 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 85%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Äggula rumstempererad 2.0 styck 4%
Matolja neutral (ej oliv) 3.0 dl 95%
Vitvinsvinäger 1.0 msk 0%
Senap fransk osötad 1.5 tsk 0%
el. senapspulver 0.2 tsk Äts ej
Salt 0.5 tsk 0%
Vitpeppar nymald 1.0 krm 0%
Kockskolan:
Om emulsion > Äts ej
Om majonnässåser > Äts ej
Sås till kokt fisk > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Sås till skaldjur > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Alla ingredienser bör vara rumstempererade, framför allt hålla samma temperatur. Kalla äggulor kan värmas upp genom att lägga dem i en skål som värmts upp med varmt vatten och torkats av. Ljumma upp kall olja.
- Ägg: Separera gulor från vita. Var noga med att inte få med någon vita. Vispa upp gulorna någon minut innan olja tillsätts.
- Rör ihop senap, salt och vinäger eller citronjuice. Vispa ner i äggsmeten en halv minut.
- Olja: Tillsätt olja droppvis inledningsvis tills såsen börjar tjockna till kräm. Därefter kan oljan tillsättas i lite snabbare takt. Vispa ut tillsatt mängd till homogen sås innan mer olja tillförs. Om såsen blir för tjock vispas några droppar vinäger eller citron ner. Smaka av med vinäger/citron, senap, salt och peppar.
- Säkerhetsåtgärd: För att minska risken att såsen skär sig vid förvaring kan någon matsked kokhett vatten vispas ner i såsen.
- Förvaring: Om majonnäsen inte skall användas meddetsamma skrapas sås ner från kanterna och täcks noga med plastfilm så att den inte skinnar sig. Ställ kallt. Förvaras den i flera dagar i kylskåp blir den lätt tunn, särskilt om den rörs om innan den fått rumstemperatur.
Om såsen skurit sig: Värm en skål i hett vatten. Torka av den. Lägg i 1 tsk senap och 1 tsk av såsen. Vispa några sekunder tills den går ihop och tjocknar. Vispa i resten av såsen, en tesked i taget och arbeta in varje omgång ordentligt. Läs mer > Emulsion.
Kockens kommentar
Man kan tillsätta mer olja än vad som står i receptet. En äggula kan binda upp till 1,5 liter olja, alltså 10 gånger mer än vad som anges i receptet. Majonnäs kan med fördel blandas i en matmixer. Se recept > Majonnäs i mixer. Majonnäs används bland annat till sallader, soppor, fisk- och kötträtter, företrädesvis kalla och som smörgåsdressing. Majonnäs är även bas i många andra såser som remouladsås och rhode islandsås. Med vitlök inblandad kallas den för aioli (se dito recept).
Alternativ
Fler recept inom Oljesås, majonnässåser
Liknande recept som Majonnäs handslagen
-
Majonnäs handslagen
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Majonnäs i mixer
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Aïoli, klassisk provensalsk vitlöksmajonnäs
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Rhode Islandsås, klassisk svensk sås
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Karin Chädström
-
Remouladsås, Sauce Rémoulade
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Sauce Tartare (tartarsås), remouladliknade sås med hårdkokta äggulor
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Mayonnaise aux Fines Herbes, Örtagårdssås
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk rödbetsmajonnäs
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Portugisisk mjölkmajonnäs utan ägg
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Misomajonnäs
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan