Persiljoli, aioli med persilja

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Persiljoli, aioli med persilja

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 4

Äggula

2.0 

styck

Dijonsenap ¤

1.0 

tsk

Matolja (rapsolja)

4.0 

dl

Vitlök torkad

3.0 

klyftor

Persilja

1.0 

knippe

Salt

1.0 

krm

 

Kockskolan:

 

Om majonnässåser >

 

 

Sås till kokt fisk >

 

 

Sås till stekt fisk >

 

 

Sås till grönsaker, ägg >

 

 

Om dippsåser >

 

 

Om emulsion >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 739

Kcal / portion: 832

GBR (GI) / port: 0

Recept: 3328 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 82%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 113 gram)

Ingredienser

Visa:

Äggula 2.0 styck 3%

Dijonsenap ¤ 1.0 tsk 0%

Matolja (rapsolja) 4.0 dl 96%

Vitlök torkad 3.0 klyftor 1%

Persilja 1.0 knippe 0%

Salt 1.0 krm 0%

 

Kockskolan:

Om majonnässåser > Äts ej

Sås till kokt fisk > Äts ej

Sås till stekt fisk > Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

Om dippsåser > Äts ej

Om emulsion > Äts ej

Tillagning (15 min )

  1. Lägg olja, vitlök och persilja i en kannmixer. Mixa tills alldeles slät massa.
  2. Tillsätt äggulor, senap och lite salt. Mixa i 10 sekunder.
  3. Ta av mixerlocket och kör på högsta hastighet. Tillsätt olja i en tunn stråle, nästan droppvis mitt i blandningen. Såsen börjar tjockna när ungefär en deciliter tillsats. Om den blir för tjock tunnas den ut med några droppar citron eller vinäger. Smaka av.
  4. Passar till soppor och fisk särskilt kall sådan. Utmärkt som dippsås.

Kockens kommentar

Såsen på bilden är på väg att spricka, skära sig. Oljedroppar börjar bli synliga. Man kan rädda såsen genom att snabbt vispa ner lite vatten. Om den ändå spricker gör man på följande sätt. Vispa ner den skurna såsen lite i taget i en skål med en ny äggula. Vispa samman till homogen massa innan nästa klick tillsätts. Ett annat sätt är att använda senap. Lägg i 1 tsk senap och 1 tsk av såsen i en skål. Vispa några sekunder tills de går ihop och tjocknar. Vispa i resten av såsen, en tesked i taget och arbeta in varje omgång ordentligt. Läs mer > Om emulsion.

Alterativ

Majonnäs i mixer

Aioli hemlagad

Fler recept inom Oljesås, majonnässåser

Liknande recept som Persiljoli, aioli med persilja