Aioli med lime och mynta

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Aioli med lime och mynta

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 5

Lime färskpressad

1.0 

styck

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Äggula

3.0 

styck

Senap fransk osötad

0.5 

msk

Vitvinsvinäger

0.5 

msk

Matolja (rapsolja)

4.0 

dl

Vatten

0.5 

dl

Myntablad

20.0 

gram

Salt

1.0 

krm

 

Kockskolan:

 

Om majonnässåser >

 

 

Sås till kokt fisk >

 

 

Sås till stekt fisk >

 

 

Sås till skaldjur >

 

 

Sås till grönsaker, ägg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 632

Kcal / portion: 678

GBR (GI) / port: 0

Recept: 3388 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 70%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 107 gram)

Ingredienser

Visa:

Lime färskpressad 1.0 styck 0%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Äggula 3.0 styck 5%

Senap fransk osötad 0.5 msk 0%

Vitvinsvinäger 0.5 msk 0%

Matolja (rapsolja) 4.0 dl 94%

Vatten 0.5 dl 0%

Myntablad 20.0 gram 0%

Salt 1.0 krm 0%

 

Kockskolan:

Om majonnässåser > Äts ej

Sås till kokt fisk > Äts ej

Sås till stekt fisk > Äts ej

Sås till skaldjur > Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

Tillagning (15 min )

  1. Alla ingredienser skall vara rumsvarma. Annars är det risk för att såsen skär sig.
  2. Grovriv limeskal med riv- eller zestjärn. Skala vitlök. Hacka den om du handvispar. Se kommentar nedan.
  3. Lägg äggulor, senap, vinäger och vitlök i en matberedare. Mixa några sekunder.
  4. Fortsätt mixa. Häll långsamt ner olja, lite i taget. När aiolin börjar tjockna, varva med lite ljummet/rumsvarmt vatten till lagom konsistens.
  5. Tillsätt myntablad och rivet limeskal, samt limejuice under mixning. Salta.

Kockens kommentar

Om du handvispar, så vispa kraftigt hela tiden och tillsätt olja lite i taget. Varje skvätt skall vispas ut ordentligt. Aioli passar utmärkt till fisk-, skaldjurs- och äggrätter.

Passar till

Skaldjursgryta

Fler recept inom Oljesås, majonnässåser

Liknande recept som Aioli med lime och mynta