Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 137
 
    
                Kcal / portion: 959
 
    
                GBR (GI) / port: 2
Recept: 3838 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 6%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Oxsvans med ben 2.0 kilo 58%
Gul lök 2.0 styck 3%
Morot 1.0 st stor 1%
King solo vitlök 1.0 styck 1%
Tomatpuré konserv 2.0 msk 0%
Vitt vin 4.0 dl 7%
Passerade tomater 1.0 burk 2%
Smör till stekning 2.0 msk 5%
Vatten 0%
Vetemjöl 0%
Tillbehör:
Borlottibönor konserv 1.0 burk 11%
Polentagryn 1.0 dl 7%
Vatten 4.0 dl Äts ej
Smör till stekning 2.0 msk 5%
Kockskolan:
Så lagas oxsvans > Äts ej
Så långkokas kött > Äts ej
Polentakastrull > Äts ej
Om pot au feu > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 4 tim )
- Bryn: Vänd oxsvanskotorna i mjöl. Stek ordentligt i het panna med smör. Lägg över i stor gryta. 
- Gryta: Skala och grovskär lök och morot. Lägg i grytan tillsammans med övriga grytingredienser. Häll i vatten så det täcker. Ställ på spisen och koka upp. Lägg på ett lock och låt sjuda i 3-4 timmar tills köttet släpper från benen.
- Polenta: Koka upp vatten till polenta. Rör i gryn i det kokande vattnet. Koka sakta under omrörning i minst 20 minuter. Späd eventuellt med mer vatten, konsistensen ska vara som en gröt. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i form och låt stelna.
- Ta upp oxsvansen. Plocka av kött från ben.
- Sila buljongen och koka ner till ungefär hälften. Vänd ner bönor och kött. Värm på.
- Skär samtidigt polentan i portionsbitar. Stek i smör.
Kockens kommentar
Denna rätt kan med fördel tillredas i förväg, dagen innan. Tillaga och rensa köttet. Sila buljongen. Ställ kallt över natt. Nästa dag avlägsnas fettkakan som bildats på buljongytan. Värm upp buljongen, red av och smaka av. Tillsätt köttet och värm på.
Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor. 
Alternativ
Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta
Liknande recept som Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
- 
                
                    Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalopsTid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman 
- 
                
                    Kalops på märgpipaTid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Boeuf bourguignon - burgundisk köttgrytaTid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia ChildTid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Julia Child 
- 
                
                    Enkel burgundisk köttgrytaTid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i ölTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child 
- 
                
                    Fondue Bourguignonne, köttfondue från BourgogneTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polentaTid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Köttgryta med svamp och selleriTid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Höstgryta på högrev, rotsaker och svampTid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              