Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Oxsvans med ben

2.0 

kilo

Gul lök

2.0 

styck

Morot

1.0 

st stor

King solo vitlök

1.0 

styck

Tomatpuré konserv

2.0 

msk

Vitt vin

4.0 

dl

Passerade tomater

1.0 

burk

Smör till stekning

2.0 

msk

Vatten

 

 

Vetemjöl

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Borlottibönor konserv

1.0 

burk

Polentagryn

1.0 

dl

Vatten

4.0 

dl

Smör till stekning

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas köttgrytor >

 

 

Så lagas oxsvans >

 

 

Så långkokas kött >

 

 

Polentakastrull >

 

 

Om pot au feu >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 959

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3838 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 6%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 702 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxsvans med ben 2.0 kilo 58%

Gul lök 2.0 styck 3%

Morot 1.0 st stor 1%

King solo vitlök 1.0 styck 1%

Tomatpuré konserv 2.0 msk 0%

Vitt vin 4.0 dl 7%

Passerade tomater 1.0 burk 2%

Smör till stekning 2.0 msk 5%

Vatten 0%

Vetemjöl 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Borlottibönor konserv 1.0 burk 11%

Polentagryn 1.0 dl 7%

Vatten 4.0 dl Äts ej

Smör till stekning 2.0 msk 5%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så lagas köttgrytor > %

Så lagas oxsvans > Äts ej

Så långkokas kött > Äts ej

Polentakastrull > Äts ej

Om pot au feu > Äts ej

Tillagning (30 min + 4 tim )

  1. Bryn: Vänd oxsvanskotorna i mjöl. Stek ordentligt i het panna med smör. Lägg över i stor gryta.
  2. Gryta: Skala och grovskär lök och morot. Lägg i grytan tillsammans med övriga grytingredienser. Häll i vatten så det täcker. Ställ på spisen och koka upp. Lägg på ett lock och låt sjuda i 3-4 timmar tills köttet släpper från benen.
  3. Polenta: Koka upp vatten till polenta. Rör i gryn i det kokande vattnet. Koka sakta under omrörning i minst 20 minuter. Späd eventuellt med mer vatten, konsistensen ska vara som en gröt. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i form och låt stelna.
  4. Ta upp oxsvansen. Plocka av kött från ben.
  5. Sila buljongen och koka ner till ungefär hälften. Vänd ner bönor och kött. Värm på.
  6. Skär samtidigt polentan i portionsbitar. Stek i smör.

Kockens kommentar

Denna rätt kan med fördel tillredas i förväg, dagen innan. Tillaga och rensa köttet. Sila buljongen. Ställ kallt över natt. Nästa dag avlägsnas fettkakan som bildats på buljongytan. Värm upp buljongen, red av och smaka av. Tillsätt köttet och värm på.

Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.

Alternativ

Bräserad oxsvans

Klassisk oxsvanssoppa

Oxsvans tagine

Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta

Liknande recept som Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta