Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 97

Kcal / portion: 521

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3128 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 3%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fransyska nöt 1600.0 gram 55%
Matolja till stekning 2.0 msk 8%
Gul lök 4.0 st stora 9%
Vitlök 4.0 klyftor 1%
Oxbuljong avfettad 2.0 dl 1%
Folköl ljust 5.0 dl 6%
Farinsocker 1.0 msk 1%
Persilja 6.0 kvistar 0%
Lagerblad 1.0 blad 0%
Timjan 2.0 kvistar 0%
Majsstärkelse Maizena 1.5 msk 1%
el. arrowrot 0%
Vinäger 2.0 msk 0%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 17%
Kockskolan:
Så lagas nötfransyska > Äts ej
Så lagas köttgrytor > Äts ej
Om kryddbukett, kryddpåse > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Kock: Julia Child
Tillagning (1 tim + 2 tim )
Se film, klicka på "Recipe30" under bilden. Filmreceptet avviker en del från det här angivna. Se kommentar.
- Förvärm ugnen på 165°C.
- Förbered: Skiva köttet 1 centimeter tjock och skär i bitar ungefär 5x10 centimeter. Torka av fukt med hushållspapper. Skala och skiva löken i halvmånar. Skala och krossa vitlök. Gör en kryddbukett av persilja, lagerblad och timjan.
- Bryn: Hetta upp 1 millimeter olja i panna tills det nästan ryker. Bryn köttbitarna snabbt på båda sidor. Bryn i omgångar, lägg åt sidan.
- Lök: Sänk värmen i pannan till måttlig. Tillsätt lite mer olja. Fräs löken lätt i 10 minuter utan att bränna. Rör om ofta. Ta av från värmen, salta, peppra och rör ner vitlöken.
- Gryta: Lägg hälften av köttet i stor gryta. Salta och peppra lätt. Fyll på med hälften av löken, sedan resten av köttet och toppa med lök.
- Värm upp buljongen i stekpannan som köttet brynts i. Vispa ur alla koagulerade köttsafter i pannan. Häll över i grytan och fyll på med öl så att det nätt och jämnt täcker. Rör i sockret och stoppa ner kryddbuketten.
- Ugn: Lägg på locket och ställ in i den förvärmda ugnen. Reglera värmen så att vätskan sjuder sakta. Låt grytan stå i 2,5 timmar. Då bör köttet kännas mört när man sticker med en gaffel.
- Tillbehör: Skala och koka potatis under tiden. Förbered eventuell sallad.
- Sås: Ta ur kryddbuketten. Häll av spadet i en kastrull och skumma bort fettet (läs mer > Så skummar man). Rör samman stärkelsemjöl med vinäger och vispa ner detta i kokspadet. Låt sjuda i 3-4 minuter. Smaka av. Häll såsen över köttet. Lägg på lock. Sjud alltsamman i 4-5 minuter innan servering.
- Grytan kan förberedas i god tid, dagen före och sedan värmas upp inför servering.
Kockens kommentar
Öl är typisk i belgisk köttgryta, vilket ger en helt annan smak än rödvinet i franska grytor. Lite farinsocker maskerar ölets bitterhet och lite vinäger mot slutet ger rätten karaktär.I filmreceptet ingår bacon och vitt bröd skuret i tärningar, samt mald kryddnejlika, ingefärspulver, fänkålsfrön, timjan, lagerblad, riven muskot och dijonsenap. Mörkt öl används i stället för ljust.
Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.
Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta
Liknande recept som Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i öl
-
Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kalops på märgpipa
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia Child
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Enkel burgundisk köttgryta
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i öl
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Köttgryta med svamp och selleri
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan