Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 144

Kcal / portion: 585

GBR (GI) / port: 12
Recept: 2339 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 3%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Grytbitar oxkött 600.0 gram 37%
Syltlök 200.0 gram 7%
Potatis 4.0 st stora 17%
Vatten till gryta 1.0 dl 0%
Oxfond koncentrerad 3.0 msk 2%
Rödvin till gryta 0.5 dl 2%
Tillbehör:
Pain riche 1.0 styck 35%
Kockskolan:
Så långkokas kött > Äts ej
Så lagas köttgrytor > Äts ej
Om pot au feu > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 1 tim 30 min )
- Lägg kött och syltlök (utan spad) i gryta. Tillsätt vatten, vin och fond. Låt småkoka i cirka 1,5 timme.
- Efter halva koktiden: Skala potatis och skär i bitar. Lägg ner potatisen i grytan.
- Smaka på köttet om det är klart. Smaka av med salt och peppar.
- Skiva pain riche eller annat färskt bröd och servera till grytan.
Kockens kommentar
Burgundisk = från Bourgogne, Frankrike, det vill säga Bourgogne.
Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.
Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta
Liknande recept som Enkel burgundisk köttgryta
-
Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kalops på märgpipa
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia Child
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Enkel burgundisk köttgryta
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i öl
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Köttgryta med svamp och selleri
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan