Kalops på märgpipa

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kalops på märgpipa

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Märgpipa skivad

1.0 

kilo

Gul lök

2.0 

styck

Morot

1.0 

st stor

Vetemjöl

3.0 

msk

Vatten till gryta

4.0 

dl

Salt

1.0 

tsk

Kryddpeppar hel

10.0 

styck

Lagerblad

2.0 

blad

Timjan torkad

1.0 

tsk

Matfett till stekning

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Rödbetor inlagda

4.0 

dl

 

Tillval:

 

Ansjovisfilé konserv

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas köttgrytor >

 

 

Så bräseras nötbog >

 

 

Om kalops >

 

 

Om pot au feu >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Leffe Brune

Mörk medium ale
Pris: 18 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 80

Kcal / portion: 434

GBR (GI) / port: 6

Recept: 1736 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 1%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 540 gram)

Ingredienser

Visa:

Märgpipa skivad 1.0 kilo 48%

Gul lök 2.0 styck 6%

Morot 1.0 st stor 3%

Vetemjöl 3.0 msk 5%

Vatten till gryta 4.0 dl 0%

Salt 1.0 tsk 0%

Kryddpeppar hel 10.0 styck 0%

Lagerblad 2.0 blad 0%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Matfett till stekning 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 31%

Rödbetor inlagda 4.0 dl 7%

 

Tillval:

Ansjovisfilé konserv 0%

 

Kockskolan:

Så lagas köttgrytor > Äts ej

Så bräseras nötbog > Äts ej

Om kalops > Äts ej

Om pot au feu > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (30 min + 2 tim )

  1. Skala och skär lök i klyftor. Skala och skiva morot.
  2. Bryn märgpipeskivor i smör/olja i en gryta på högsta värme. Lägg åt sidan.
  3. Sänk värmen och bryn morot och lök några minuter.
  4. Blanda mjöl med lite vatten och rör ner i grytan.
  5. Lägg tillbaka märgpipan och tillsätt kryddor.
  6. Sjud: Låt sjuda under lock i 2-3 timmar tills köttet är mört och börjar släppa från benet. Späd med mer vätska vid behov.
  7. Tillbehör: Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
  8. Servera kött och sås direkt ur grytan, med potatis och rödbetor till.

Kockens kommentar

Kalops på märgpipa (bog med ben) ger en extra mustig gryta. Högrev och tunnbringa kan också användas. Man kan som Tore Wretman föreslår spetsa grytan på gamla mamsellers vis med ett par ansjovis­filéer. Läs mer > Om kalops.

Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.

Alternativ

Mexikansk kalops

Currykalops

Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta

Liknande recept som Kalops på märgpipa