Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 80

Kcal / portion: 434

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1736 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 1%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Märgpipa skivad 1.0 kilo 48%
Gul lök 2.0 styck 6%
Morot 1.0 st stor 3%
Vetemjöl 3.0 msk 5%
Vatten till gryta 4.0 dl 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Kryddpeppar hel 10.0 styck 0%
Lagerblad 2.0 blad 0%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 31%
Rödbetor inlagda 4.0 dl 7%
Tillval:
Kockskolan:
Så lagas köttgrytor > Äts ej
Så bräseras nötbog > Äts ej
Om kalops > Äts ej
Om pot au feu > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Skala och skär lök i klyftor. Skala och skiva morot.
- Bryn märgpipeskivor i smör/olja i en gryta på högsta värme. Lägg åt sidan.
- Sänk värmen och bryn morot och lök några minuter.
- Blanda mjöl med lite vatten och rör ner i grytan.
- Lägg tillbaka märgpipan och tillsätt kryddor.
- Sjud: Låt sjuda under lock i 2-3 timmar tills köttet är mört och börjar släppa från benet. Späd med mer vätska vid behov.
- Tillbehör: Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Servera kött och sås direkt ur grytan, med potatis och rödbetor till.
Kockens kommentar
Kalops på märgpipa (bog med ben) ger en extra mustig gryta. Högrev och tunnbringa kan också användas. Man kan som Tore Wretman föreslår spetsa grytan på gamla mamsellers vis med ett par ansjovisfiléer. Läs mer > Om kalops.
Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.
Alternativ
Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta
Liknande recept som Kalops på märgpipa
-
Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kalops på märgpipa
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia Child
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Enkel burgundisk köttgryta
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i öl
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Köttgryta med svamp och selleri
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan