Caldillo - mexikansk kalops

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Caldillo - mexikansk kalops

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Ryggbiff marmorerad

800.0 

gram

el. annat nötkött

 

 

Olivolja

1.0 

dl

Silverlök

1.0 

styck

Jalapeno inlagd (Old el Paso)

3.0 

styck

Krossade tomater

400.0 

gram

Vatten till gryta

6.0 

dl

Oxfond koncentrerad

3.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Tortilla färdiglagad

8.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så lagas köttgrytor >

 

 

Om pot au feu >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Le Tense Sassella

Kryddigt rött vin
Pris: 129 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 144

Kcal / portion: 850

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3401 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 6%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 592 gram)

Ingredienser

Visa:

Ryggbiff marmorerad 800.0 gram 27%

el. annat nötkött %

Olivolja 1.0 dl 22%

Silverlök 1.0 styck 1%

Jalapeno inlagd (Old el Paso) 3.0 styck 1%

Krossade tomater 400.0 gram 3%

Vatten till gryta 6.0 dl 0%

Oxfond koncentrerad 3.0 msk 2%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Tortilla färdiglagad 8.0 styck 44%

 

Kockskolan:

Så lagas köttgrytor > Äts ej

Om pot au feu > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Skär köttet i bitar. Skala och grovhacka lök. Ansa och hacka jalapeno.
  2. Hetta upp en stekkastull med olja på högsta värme. Bryn köttbitarna till fin yta runt om. Salta och peppra.
  3. Tillsätt lök och jalapeno och stek ett par minuter till på lite lägre värme. Tillsätt krossade tomater. Tillsätt vatten och fond, lite i taget.
  4. Lägg på lock och låt småkoka tills köttet är mört och tills såsen börjat tjockna (30 minuter upp till 2 timmar beroende på köttkvalité). Tillsätt mer vatten vid behov.
  5. Sätt ugnen på 125ēC. Värm upp tortillan.
  6. Lägg upp i skålar och servera brödet till.

Kockens kommentar

I stället för jalapenos kan man använda t.ex. mexikansk salsa verdesås för att få rätten "hot". Mexikaner tävlar gärna i att laga den godaste caldillon, eller som den också kallas cazuela. Fint oxkött används då helst, men kött av lägre kvalitet går bra, men måste då kokas längre tid.

Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.

Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta

Liknande recept som Caldillo - mexikansk kalops