Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 144

Kcal / portion: 850

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3401 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 6%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ryggbiff marmorerad 800.0 gram 27%
Olivolja 1.0 dl 22%
Silverlök 1.0 styck 1%
Jalapeno inlagd (Old el Paso) 3.0 styck 1%
Krossade tomater 400.0 gram 3%
Vatten till gryta 6.0 dl 0%
Oxfond koncentrerad 3.0 msk 2%
Tillbehör:
Tortilla färdiglagad 8.0 styck 44%
Kockskolan:
Så lagas köttgrytor > Äts ej
Om pot au feu > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Skär köttet i bitar. Skala och grovhacka lök. Ansa och hacka jalapeno.
- Hetta upp en stekkastull med olja på högsta värme. Bryn köttbitarna till fin yta runt om. Salta och peppra.
- Tillsätt lök och jalapeno och stek ett par minuter till på lite lägre värme. Tillsätt krossade tomater. Tillsätt vatten och fond, lite i taget.
- Lägg på lock och låt småkoka tills köttet är mört och tills såsen börjat tjockna (30 minuter upp till 2 timmar beroende på köttkvalité). Tillsätt mer vatten vid behov.
- Sätt ugnen på 125ēC. Värm upp tortillan.
- Lägg upp i skålar och servera brödet till.
Kockens kommentar
I stället för jalapenos kan man använda t.ex. mexikansk salsa verdesås för att få rätten "hot". Mexikaner tävlar gärna i att laga den godaste caldillon, eller som den också kallas cazuela. Fint oxkött används då helst, men kött av lägre kvalitet går bra, men måste då kokas längre tid.
Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.
Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta
Liknande recept som Caldillo - mexikansk kalops
-
Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kalops på märgpipa
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia Child
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Enkel burgundisk köttgryta
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i öl
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Köttgryta med svamp och selleri
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan