Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia Child

Foto: Julia Child, boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia Child

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Fransyska el. rostbiff

1500.0 

gram

Sidfläsk rökt (el. bacon)

200.0 

gram

Matolja

1.0 

msk

Morot

1.0 

styck

Gul lök

1.0 

styck

Salt

1.0 

tsk

Peppar

1.0 

krm

Vetemjöl

0.5 

dl

 

Rött vin (Beaujolais)

7.0 

dl

Oxbuljong avfettad

7.0 

dl

Tomatpuré konserv

1.0 

msk

Vitlök

2.0 

klyftor

Timjan torkad

0.5 

tsk

Lagerblad

1.0 

blad

 

Tillbehör:

 

Potatis

1000.0 

gram

Gryta, stekkastrull

5.0 

liter

 

Garnityr:

 

Smålök

16.0 

styck

Mörk buljong/fond

 

 

Champinjoner

450.0 

gram

Matolja

1.0 

msk

Smör

20.0 

gram

Persiljekvistar

 

 

 

Kockskolan:

 

ā la bourguignonne >

 

 

Så lagas nötfransyska >

 

 

Så lagas köttgrytor >

 

 

Om pot au feu >

 

 

Så långkokas kött >

 

 

Så skummar man >

 

 

Så avfettar man >

 

 

Om Julia Child >

 

 

Det goda franska köket >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 583

GBR (GI) / port: 3

Recept: 4661 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 4%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 536 gram)

Ingredienser

Visa:

Fransyska el. rostbiff 1500.0 gram 34%

Sidfläsk rökt (el. bacon) 200.0 gram 17%

Matolja 1.0 msk 3%

Morot 1.0 styck 1%

Gul lök 1.0 styck 1%

Salt 1.0 tsk 0%

Peppar 1.0 krm 0%

Vetemjöl 0.5 dl 2%

 

Rött vin (Beaujolais) 7.0 dl 11%

Oxbuljong avfettad 7.0 dl 2%

Tomatpuré konserv 1.0 msk 0%

Vitlök 2.0 klyftor 0%

Timjan torkad 0.5 tsk 0%

Lagerblad 1.0 blad 0%

 

Tillbehör:

Potatis 1000.0 gram 14%

Gryta, stekkastrull 5.0 liter Äts ej

 

Garnityr:

Smålök 16.0 styck 6%

Mörk buljong/fond 0%

Champinjoner 450.0 gram 3%

Matolja 1.0 msk 3%

Smör 20.0 gram 3%

Persiljekvistar 0%

 

Kockskolan:

ā la bourguignonne > Äts ej

Så lagas nötfransyska > Äts ej

Så lagas köttgrytor > Äts ej

Om pot au feu > Äts ej

Så långkokas kött > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Så avfettar man > Äts ej

Om Julia Child > Äts ej

Det goda franska köket > Äts ej

Tillagning (1 tim + 4 tim )

Se film, klicka på " Julia Child" under bilden.

  1. Förbered: Till rätten behövs en stor emaljerad och eldfast gryta eller stekkastrull. Gjutjärnsgryta missfärgar och ger bismak till syrliga rätter (vin).
  2. Oxbuljong: Till rätten behövs oxbuljong som tillagas i förväg (se recept > Hemlagad oxbuljong via länk nedan). Till nöds kan koncentrerad fond med vatten användas, helst smakförstärkt (se recept > Jus lié/avredd sky på buljongtärning).  
  3. Förvärm ugnen till 225ēC. I detta recept används ugn, men man kan också tillreda på spisen.
  4. Skär köttet i 5 centimeter stora tärningar. Torka av med hushållspapper. Fuktigt kött bryner inte. Skala lök och skiva. Skiva morot.
  5. Grytstek: Strimla fläsk/bacon och stek det i matolja på måttlig värme så att de blir lätt brynt. Lägg åt sidan på fat.
  6. Hetta upp fettet i grytan tills det nästan börjar ryka. Stek köttbitarna runt om tills vackert brynta. Bryn i omgångar, inte tätt tillsammans. Lägg över på fat.
  7. Bryn lök och morot i samma fett. Lägg över på fat. Ta av kastrullen från värmen och häll bort fettet.
  8. Lägg tillbaka köttbitarna i grytan. Salta, peppra och skaka om bitarna. Pudra med vetemjöl och skaka om så att bitarna täcks med ett tunt lager mjöl. Sätt in grytan utan lock i ugnen i 4 minuter, skaka om och låt stå i ytterligare 4 minuter.
  9. Ta ut och tillsätt bacon och lök från fatet. Sänk ugnsvärmen till 125ēC. Skala och krossa vitlök. 
  10. Grytkoka: Tillsätt vin och så mycket buljong att köttet nätt och jämt täcks. Tillsätt tomatpuré, vitlök, timjan och sönderbrutet lagerblad. Sjud upp alltsammans på spisen. Lägg på locket och sätt in i ugnen i 3-4 timmar. Reglera värmen så att det sjuder svagt i grytan. Köttet är klart när det känns mört när man provar med gaffel.
  11. Svampgarnityr: Stek svampen i smör och olja. Se recept > Champignons sautés via länk nedan. Lägg åt sidan.
  12. Lökgarnityr: Skala, klyfta och stek lök i svampsmöret cirka 10 minuter. Sjud dem sedan i mörk buljong i 40-50 minuter. Se recept > Oignons glacés ā brun via länk nedan. Ställ åt sidan.
  13. När köttet är mört, prova med en gaffel, silas kokspadet ner i en kastrull. Köttet läggs åt sidan. Grytan rengörs. Kött och bacon läggs tillbaka i grytan. Lägg i lök- och svampgarnityret.
  14. Sås: Skumma fettet av såsen (läs mer > Så skummar man). Sjud såsen ett par minuter och skumma av ytterligare fett. Nu bör det finnas cirka 6 deciliter sås enligt grundreceptet. Konsistensen skall täcka baksidan på en sked med ett tunt lager utan att rinna av. Är såsen för tjock kan man späda med lite buljong och är den för tunn kokar man snabbt ner den. Häll såsen på köttet i grytan.
  15. Servera: Om grytan skall serveras genast skalas och kokas potatis. Grytan värms upp. Rör försiktigt om från botten så att allt blir varmt. Servera ur grytan eller lägg upp på fat eller tallrikar. Garnera med persilja.
  16. Förvara till senare: Lägg på locket när grytan kallnat och ställ in i kylen. Där kan den sparas ett par dagar. Den vinner i smak på att bli uppvärmd. Inför servering kokas potatis och grytan värms upp och får sjuda i cirka 10 minuter. Ös sås över köttet då och då. Garnera med persilja.

Kockens kommentar

Rätten benämns "bourguignon" på grund av vinsåsen. Denna sås används också till andra rätter av kalv, kyckling, fisk och ägg. Se recept via länk nedan > Sauce bourguignon. Det finns en enklare variant av detta recept, se nedan > Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta.

Julia Child (1912-2004) var en amerikansk kvinna, så unik att hon respekterades av den franska mateliten. Hon var för USA vad Wretman/Vögeli var för Sverige, de införde det fina franska köket till hemlandet. Julia gjorde många matlagningsprogram i amerikansk TV (läs mer > Om Julia Child). Receptet är hämtat från hennes kokbok Det goda franska köket".

Passar till

Hemlagad oxbuljong

Jus lié/avredd sky på buljongtärning

Sauce bourguignon

Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta

Oignons glacés ā brun

Champignons sautés

Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta

Liknande recept som Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia Child