Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 31

Kcal / portion: 41

GBR (GI) / port: 0
Recept: 206 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Oxbuljongtärning 1.0 styck 6%
el. oxfond konc. 1.5 msk Äts ej
el. kalvfond konc. 1.5 msk Äts ej
Vatten 5.0 dl 0%
Gul lök hackad 3.0 msk Äts ej
Morot hackad/tärnad 3.0 msk Äts ej
Blekselleri hackad 1.0 msk Äts ej
Rödvin 2.5 dl 94%
el. torrt vitt vin Äts ej
el. torr vit vermouth Äts ej
Persiljestjälkar 2.0 styck Äts ej
Lagerblad 0.5 blad Äts ej
Timjan torkad 1.0 krm Äts ej
Tillval:
Tomatpuré konserv 1.0 msk Äts ej
Kockskolan:
Om mörka såser > Äts ej
Om ljusa såser > Äts ej
Om vinsåser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Sjud alla ingredienser i 20-30 minuter.
- Sila genom fin sil.
- Använd såsen till andra såser, grytor eller på annat sätt som en mörk eller ljus grundsås.
Kockens kommentar
För att likna en god brun eller ljus grundsås måste koncentrade fonder smakförstärkas.Alternativ
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
-
Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsås
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannerströms rödvinssås ¤
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sås av steksky
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan