Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 201

Kcal / portion: 207

GBR (GI) / port: 0
Recept: 828 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 9%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Mörk buljong/fond 4.5 dl 4%
Rödvin 4.5 dl 42%
Lagerblad 0.5 blad 0%
Persiljekvistar 3.0 styck 0%
Timjan torkad 1.0 krm 0%
Schalottenlök finhackad 1.0 msk 1%
Vetemjöl 0.5 dl 13%
Smör rumsvarmt 25.0 gram 22%
Smör kallt 20.0 gram 18%
Vattenreduktion -4.0 dl -0%
Smaksättningsalternativ:
Steksky avfettad 3.0 msk Äts ej
Tomatpuré konserv 0.5 msk Äts ej
Vitlök 2.0 klyftor Äts ej
Vinbärsgelé 1.0 msk Äts ej
Kockskolan:
ā la bourguignonne > Äts ej
Om stekskysås > Äts ej
Om mörka såser > Äts ej
Om vinsåser > Äts ej
Så kokas ägg > Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Ingredienser filmreceptet:
Oxfond avfettad 15.0 liter Äts ej
Rött vin 2.5 liter Äts ej
Rödvinsvinäger 4.0 dl Äts ej
Vitlök 150.0 gram Äts ej
Blekselleri 1.0 kilo Äts ej
Champinjoner 9.0 kilo Äts ej
Smålök 4.5 kilo Äts ej
Lagerblad 2.0 gram Äts ej
Njurtalg Äts ej
Salt Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Se film hur man tillagar 20 liter Bourguinonsås i restaurangkök, klicka på "Bitro Pierre" under bilden.
- Buljong: Till såsen behövs mörk buljong. Se separat recept via länk nedan. Tidsåtgång här ej medräknad. Till nöds kan koncentrerad oxbuljong användas som alternativ.
- Sjud upp buljong, vin och alla kryddor. Koka ner över kraftig värme till halv mängd (= drygt 4 dl i grundreceptet). Ta av kastrullen från värmen och ta bort persiljan och lagerblad.
- Blanda mjukt smör med mjöl till pasta (beurre manié). Vispa ner redningen i såsen. Låt sjuda i 30 minuter. Smaka av.
- Smaksättning: Såsen kan smaksättas på många sätt. Har man silad och avfettad steksky från huvudrätten används denna till smaksättning (lite i taget). Lite tomatpuré är vanlig ingrediens. Vinbärsgelé ger färg och sötma. Skall den användas till pocherade ägg passar till exempel lite kajennpulver. Konjak förekommer i Coq au vin (se dito recept).
- Montera: Sjud upp såsen innan servering och vipa ner några klickar smör.
Kockens kommentar
Sauce Bourguignon är en så kallad stekskysås, vilket egentligen är en mörk sås smaksatt med steksky. "Bourguignon" för att den innehåller rött vin (från Bourgogne). Det finns lite olika varianter, men såsen innehåller alltid rikligt med små stekta lökar och champinjoner. Såsen ingår i de klassiska rätterna Boeuf bourguignon, Coq au vin och Oeuf ā la Bourguigogne (läs mer > Så kokas ägg). Används också till annat som kalvbräss och fisk. Läs mer > Stekskysåser.Tillhörande recept
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Sauce Bourguignon/Bourguigonne, klassisk brun stekskysås
-
Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsås
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannerströms rödvinssås ¤
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Madčre/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sås av steksky
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan