Champignons sautés, såterad/stekt svamp

Foto: foodlavie

Champignons sautés, såterad/stekt svamp

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Champinjoner färska

225.0 

gram

Matolja

1.0 

msk

Smör

25.0 

gram

Salt och peppar

 

 

 

Tillval:

 

Schalottenlök finhackad

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så lagas svamp >

 

 

Om bräcka, såtering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 173

Kcal / portion: 92

GBR (GI) / port: 0

Recept: 367 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 16%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 53 gram)

Ingredienser

Visa:

Champinjoner färska 225.0 gram 15%

Matolja 1.0 msk 32%

Smör 25.0 gram 49%

Salt och peppar 0%

 

Tillval:

Schalottenlök finhackad 2.0 msk 3%

 

Kockskolan:

Så lagas svamp > Äts ej

Om bräcka, såtering > Äts ej

Tillagning (15 min )

  1. Rensa svampen och skär i bitar. Små kan stekas hela. Svampen skall vara torr. Skala och finhacka lök om sådan skall ingå.
  2. Fuktig svamp steks torr i panna på medelvärme utan fett, tills svampen inte avger någon vätska. Champinjoner brukar vara tillräckligt torra.
  3. Hetta upp olja och smör över stark värme. När smöret slutat fräsa tillsätts svampen. Stek inte för mycket samtidigt, hellre i omgångar. Stek 4-5 minuter och skaka om dem emellanåt. Så snart de är brynta tas de från värmen.
  4. Tillval: Tillsätt hackad lök. Stek 2 minuter över måttlig värme. Skaka om.

Kockens kommentar

Fint stekta champinjoner är lätt brynta och skall inte safta sig när de steks. För att undvika saftning skall svampen vara torr, fettet mycket hett och svampen skall inte trängas i pannan. För mycket i pannan gör att svampen snarare ångkokas än steks, den saftar sig och blir inte brynt. Under stekningen tar svampen först åt sig fett. Efter några minuter börjar fettet krypa ur svampen igen och den bryns.

Stekta champinjoner passar som tillbehör till mat, särskilt till stekt kött. De kan ingå i en grönsaksrätt eller i grytor som Boeuf bourguignon, Coq au vin eller i Poulet en cocotte.

Alternativ

Champignons Bordelaise

Fler recept inom Stekt, wokad grönt

Liknande recept som Champignons sautés, såterad/stekt svamp