Chilibearnaise till stekt mat

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Chilibearnaise till stekt mat

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 4

Schalottenlök

2.0 

styck

Dragon i vinäger }

1.0 

dl

Svartpeppar hel

15.0 

korn

Smör normalsaltat

300.0 

gram

Äggula

3.0 

styck

Chilifrukt färsk

1.0 

styck

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Dragon färsk

1.0 

kruka

Persilja

0.5 

kruka

Svartpeppar nymald

 

 

Salt

 

 

 

Kockskolan:

 

Om smörsåser >

 

 

Vattenbadskastrull >

 

 

Värma i vattenbad >

 

 

Så skiras smör >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

Sås till grönsaker, ägg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 524

Kcal / portion: 606

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2425 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 57%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 116 gram)

Ingredienser

Visa:

Schalottenlök 2.0 styck Äts ej

Dragon i vinäger } 1.0 dl 2%

Svartpeppar hel 15.0 korn Äts ej

Smör normalsaltat 300.0 gram 90%

Äggula 3.0 styck 6%

Chilifrukt färsk 1.0 styck 0%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Dragon färsk 1.0 kruka 0%

Persilja 0.5 kruka 0%

Svartpeppar nymald 0%

Salt 0%

 

Kockskolan:

Om smörsåser > Äts ej

Vattenbadskastrull > Äts ej

Värma i vattenbad > %

Så skiras smör > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Smält smör. Låt stå så de grumliga restprodukterna sjunker till botten. Låt smöret svalna något och ta vara på det klara smöret.
  2. Finhacka lök. Plocka bladen av persilja, spara stjälkarna. Koka samman vinäger med dragonblad, lök, svartpepparkorn och persiljekvistar tills ungefär 1/3 av vinägern kokat bort. Sila blandningen ner i en bunke.
  3. Vispa äggulor och vinägerreduktionen över vattenbad (i en skål över kokande vatten) till en skummig kräm. Tag av från värmen och tillsätt det skirade smöret droppvis under konstant vispning.
  4. Hacka dragon, persilja, chili och vitlök. Smaka av såsen med salt och peppar, chili, dragon, persilja och vitlök.

Kockens kommentar

En klassisk bearnaise smaksatt med chili och vitlök som passar till stekt kött, fågel och ägg. Dragon i vinäger är en produkt som kan köpas i butik. Den som inte kan hitta den  kan lägga in hackade dragonblad i lika mycket vinäger och låta det ligga i ett par dagar. Om det är bråttom går det att använda halva mängden vinäger och några hackade dragonblad.

Fler recept inom Hollandaisesåser

Liknande recept som Chilibearnaise till stekt mat