Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 524

Kcal / portion: 606

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2425 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 57%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Schalottenlök 2.0 styck Äts ej
Dragon i vinäger } 1.0 dl 2%
Svartpeppar hel 15.0 korn Äts ej
Smör normalsaltat 300.0 gram 90%
Äggula 3.0 styck 6%
Chilifrukt färsk 1.0 styck 0%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Dragon färsk 1.0 kruka 0%
Persilja 0.5 kruka 0%
Salt 0%
Kockskolan:
Om smörsåser > Äts ej
Vattenbadskastrull > Äts ej
Så skiras smör > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Smält smör. Låt stå så de grumliga restprodukterna sjunker till botten. Låt smöret svalna något och ta vara på det klara smöret.
- Finhacka lök. Plocka bladen av persilja, spara stjälkarna. Koka samman vinäger med dragonblad, lök, svartpepparkorn och persiljekvistar tills ungefär 1/3 av vinägern kokat bort. Sila blandningen ner i en bunke.
- Vispa äggulor och vinägerreduktionen över vattenbad (i en skål över kokande vatten) till en skummig kräm. Tag av från värmen och tillsätt det skirade smöret droppvis under konstant vispning.
- Hacka dragon, persilja, chili och vitlök. Smaka av såsen med salt och peppar, chili, dragon, persilja och vitlök.
Kockens kommentar
En klassisk bearnaise smaksatt med chili och vitlök som passar till stekt kött, fågel och ägg. Dragon i vinäger är en produkt som kan köpas i butik. Den som inte kan hitta den kan lägga in hackade dragonblad i lika mycket vinäger och låta det ligga i ett par dagar. Om det är bråttom går det att använda halva mängden vinäger och några hackade dragonblad.
Fler recept inom Hollandaisesåser
Liknande recept som Chilibearnaise till stekt mat
-
Hollandaise, klassisk smörsås till sparris
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hollandaise i elektrisk mixer
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Hemlagad bearnaise, klassisk smörsås till oxfilé
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Choronsås, béarnaise med tomatsmak
Tid: 20 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Mousseline Sabayon, smörsås till fisk
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Chilibearnaise till stekt mat
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Béarnais med stavmixer
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: