Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 494
 
    
                Kcal / portion: 365
 
    
                GBR (GI) / port: 0
Recept: 1824 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 54%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Äggula 3.0 styck 8%
Vispgrädde 1.0 dl 20%
Fiskspad från kok 0.5 dl 0%
Smör rumsvarmt 180.0 gram 72%
Citronjuice 0%
Tillval:
Chilipulver 0%
Champagne 0%
Kockskolan:
Om hollandaisesåser > Äts ej
Vattenbadskastrull > Äts ej
Värma i vattenbad > Äts ej
Om mousse > Äts ej
Sås till kokt fisk > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Kock: Julia Child
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Ljumma såssnipa med hett vatten. Separera äggulor från äggvita.
- Vispa grädde, äggulor och fiskbuljong i kärl på svag värme (cirka 70°C), till exempel i vattenbad, tills den börjar tjockna till luftig kräm som täcker trådarna på trådvispen. Akta att värmen inte blir för hög, för då koagulerar äggulorna och klumpar sig.
- Ta av kastrullen från värmen. Tillsätt en klick smör (15-20 gram/st) i taget. Vispa noga ut smöret i såsen innan nästa klick tillsätts. Fortsätt så tills såsen är lagom tjock modell vanlig hollandaise.
- Smaka av med några droppar citron, salt, peppar och eventuell chilipulver. Häll upp i ljummad såssnipa och servera.
- Varmhållning: Förvara såsskålen i ljummet vatten, inte hett.
Kockens kommentar
Som extra knorr på tillvaron brukar champagne ingå i såsen. Sauce mousseline (sabayon) är en elegantare variant av hollandaise. Den passar till finare kokt fisk och fisksufflé. Klassisk även till äggrätten Egg Benedict. Läs mer > Om hollandaisesåser.Passar till
Fler recept inom Hollandaisesåser
Liknande recept som Sauce Mousseline Sabayon, smörsås till fisk
- 
                
                    Hollandaise, klassisk smörsås till sparrisTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hollandaise i elektrisk mixerTid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child 
- 
                
                    Hemlagad bearnaise, klassisk smörsås till oxfiléTid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Choronsås, béarnaise med tomatsmakTid: 20 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce Mousseline Sabayon, smörsås till fiskSvårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child 
- 
                
                    Chilibearnaise till stekt matTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Béarnais med stavmixerSvårighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                    