Sauce Mousseline Sabayon, smörsås till fisk

Foto: Meilleur du chef

Sauce Mousseline Sabayon, smörsås till fisk

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 5

Äggula

3.0 

styck

Vispgrädde

1.0 

dl

Fiskspad från kok

0.5 

dl

Smör rumsvarmt

180.0 

gram

Citronjuice

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Tillval:

 

Chilipulver

 

 

Champagne

 

 

 

Kockskolan:

 

Om hollandaisesåser >

 

 

Vattenbadskastrull >

 

 

Värma i vattenbad >

 

 

Om mousse >

 

 

Sås till kokt fisk >

 

 

Sås till grönsaker, ägg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 494

Kcal / portion: 365

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1824 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 54%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 74 gram)

Ingredienser

Visa:

Äggula 3.0 styck 8%

Vispgrädde 1.0 dl 20%

Fiskspad från kok 0.5 dl 0%

Smör rumsvarmt 180.0 gram 72%

Citronjuice 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillval:

Chilipulver 0%

Champagne 0%

 

Kockskolan:

Om hollandaisesåser > Äts ej

Vattenbadskastrull > Äts ej

Värma i vattenbad > Äts ej

Om mousse > Äts ej

Sås till kokt fisk > Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

Tillagning

  1. Ljumma såssnipa med hett vatten. Separera äggulor från äggvita.
  2. Vispa grädde, äggulor och fiskbuljong i kärl på svag värme (cirka 70°C), till exempel i vattenbad, tills den börjar tjockna till luftig kräm som täcker trådarna på trådvispen. Akta att värmen inte blir för hög, för då koagulerar äggulorna och klumpar sig.
  3. Ta av kastrullen från värmen. Tillsätt en klick smör (15-20 gram/st) i taget. Vispa noga ut smöret i såsen innan nästa klick tillsätts. Fortsätt så tills såsen är lagom tjock modell vanlig hollandaise.
  4. Smaka av med några droppar citron, salt, peppar och eventuell chilipulver. Häll upp i ljummad såssnipa och servera.
  5. Varmhållning: Förvara såsskålen i ljummet vatten, inte hett.

Kockens kommentar

Som extra knorr på tillvaron brukar champagne ingå i såsen. Sauce mousseline (sabayon) är en elegantare variant av hollandaise. Den passar till finare kokt fisk och fisksufflé. Klassisk även till äggrätten Egg Benedict. Läs mer > Om hollandaisesåser.

Passar till

Soufflé de poison haut cuisine

Alternativ: Hollandaise

Fler recept inom Hollandaisesåser

Liknande recept som Sauce Mousseline Sabayon, smörsås till fisk