Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 509

Kcal / portion: 319

GBR (GI) / port: 0
Recept: 958 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 55%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Äggula 3.0 styck 16%
Smör 110.0 gram 84%
Citronjuice 1.0 msk 1%
Vatten 1.0 msk 0%
Peppar 0%
Salt 0%
Kockskolan:
Om hollandaisesåser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Kock: Julia Child
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Smält smöret i kastrull tills det börjar skumma, men bränn det inte. Skira smöret, eller undvik att ta med bottensatsen när smöret hälls i mixern.
- Separera äggulor från äggvita och lägg gulorna i mixern. Tillsätt hälften av vatten och citronjuice till att börja med.
- Sätt på mixerlocket och mixa äggen i 2 sekunder på högsta varvtal.
- Öppna locket och tillsätt det smälta smöret i tunnast tänkbara stråle samtidigt som mixern fortfarande går på högvarv. Det kan stänka en del, så handduk är bra att ha till hands.
- När 2/3-delar av smöret tillsats bör såsen ha fått en krämig konsistens. Konsistensen regleras med extra citronsaft = tunnare, eller med extra smör = tjockare. Om såsen händelsevis inte tjocknar häller man ur den ur mixern. Därefter häller man tillbaka såsen i tunn stråle med mixern påslagen.
Kockens kommentar
Att mixa hollandaise går fort och risken för att såsen skall skära sig är minimal. När man mixar kan äggen bara ta åt sig halva mängden smör jämfört med handvispning, dvs max 40 gram smör per äggula. Lägger man i mer blir såsen så fast att maskinen kan stanna. En mixad sås kan upplevas lite intetsägande, som om det saknades något, vilket kan bero på att såsen i mixer blir mycket homogen. De flesta brukar föredra handmixad hollandaise.Jämför
Fler recept inom Hollandaisesåser
Liknande recept som Hollandaise i elektrisk mixer
-
Hollandaise, klassisk smörsås till sparris
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hollandaise i elektrisk mixer
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Hemlagad bearnaise, klassisk smörsås till oxfilé
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Choronsås, béarnaise med tomatsmak
Tid: 20 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Mousseline Sabayon, smörsås till fisk
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Chilibearnaise till stekt mat
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Béarnais med stavmixer
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: