Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Chilipulver
(chilipepparpulver, ancho chilipulver, chipotlepulver, torkad chili)
chili powder, ancho chili powder, chipotle powder
poivre de piment, poudre de piment ancho, poudre de chipotle
peperoncino in polvere, peperoncino ancho in polvere, chipotle in polvere
Chilipfeffer, Ancho Chilipulver, Chipotle Pulver
pimentķn, polvo de pimiento, chile ancho en polvo, chipotle en polvo
Chilipulver är torkad och mald chilifrukt, som regel av röd chili med stark hetta (läs mer > Chilifrukters hetta och smak). Står det "hot/het" på förpackningen så avses extra het smak. Oftast anges inte vilken chilisort som används, men det finns till exempel kajennpepparpulver, ancho chilipulver av sorten poblano, jalapenopulver (läs mer > Vit chilipulver), chipotlepulver av rökt chili och paprikapulver som är ett milt chilipulver (läs mer > Paprikapulver). Läs mer om chili > Om chilifrukter. Se recept med chilipulver, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Kryddblandning: Chilipulver varieras ofta med tillsats av andra kryddor som oregano, vitlök, spiskummin, kummin, mejram, kryddnejlika och kakao. Kajennpepparpulver är som regel utan inblandning av andra kryddor, men förekommer i andra kryddblandningar, till exempel i harissa (se dito).
Eget pulver: Vill man göra eget chilipulver kan man ugnstorka chili/kajennpeppar och därefter mala och blanda. Lägg pepparfrukten på ett ugnsgaller utan att de rör varandra. Sätt in i ugnen på 110°C i 1,5 timme. Låt kallna och mixa till pulver.
Produktion: År 2020 producerades det 4 miljoner ton torkad chili i världen, med Kina som största producentland. Läs mer > Produktion grönsaksfrukter.
SÅ ANVÄNDS CHILIPULVER
Chilipulver används som smaksättare i all slags mat världen över. Chilipulver smaksatt med lök, kummin och oregano brukar användas i Chili con carne.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Läs mer
Recept med Chilipulver
Det finns 71 recept med Chilipulver
-
Köttfärsgryta
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Potato crackers, friterade potatiskex
Tid: 1 tim 30 min (+ 18 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Spagetti med köttfärssås
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Djävulsgryta
Tid: 1 tim 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Chiligryta på högrev med svarta bönor, kakao och öl
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Brasiliansk kycklinggryta
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Tempurasparris med citrondipp (förrätt)
Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Chiligrillat kycklingfilé inlindad i bacon
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Whiskymarinerad tjälknöl av rostbiff med basilikavinägrett
Tid: 8 tim (+ 24 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Homard ā l´armoricaine (Homard l´américaine - amerikansk hummer)
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan