Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 206

Kcal / portion: 286

GBR (GI) / port: 20
Recept: 286 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 2%
Kolhydrater: 40%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Potatismos tillagad 1.2 dl 26%
Majsmjöl 1.2 dl 73%
Salt 0.5 tsk 0%
Chilipulver 0.5 tsk 1%
Vatten varmt 0.8 dl %
Frityrolja till fritering Äts ej
Hålslev > Äts ej
Tillbehör:
Kockskolan:
Om kex och rån > Äts ej
Så friterar man > Äts ej
Mandolin > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min + 18 tim )
Se film, klicka på Tiffin Box" under bilden ovan.
- Koka potatis, mosa och låt svalna.
- Deg: Lägg moset i en bunke, tillsätt mjöl, salt och chili. Blanda med handen till en smulig deg. Tillsätt varmt vatten, blanda samman och knåda till en slät och homogen deg. Rulla den till en tjock korv 4-5 cm tjock. Platta till ändarna.
- Koka "korven" på medelvärme i 25 minuter. Ta upp den försiktigt så att den inte bryts av. Låt kallna ordentligt. Lägg den i kylskåpet i 6-8 timmar.
- Skiva: Nu är korven hård och kan lätt skivas tunt (2-3 mm), till exempel på en mandolin (se dito).
- Torka: Bred ut skivorna på en stor bricka eller på en tidning. Låt torka i 8-10 timmar (i solen enligt filmen). Kan också torkas i ugn på låg temperatur. Skivorna är klara när de är brytbara som chips. Nu kan de sparas i burk med lock upp till 6 månader och användas vid behov.
- Förbered: Det går snabbt att fritera. Lägg ut en tidning på diskbänken och hushållspapper över. Ta fram hålslev. Ha lock tillgängligt för att släcka om oljan börjar brinna. Tänk på att oljan är mycket het. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Hetta upp olja till 180°C, Fritera en handfull kex i taget. Efter en kort stund flyter de upp till ytan. Rör om med hålslev och ta upp dem när de fått lite färg. Lägg över på hushållspapper för avrinning. Fortsätt med nästa omgång.
- Servera kexen som snacks, gärna med en god dippsås. Klicka på Dippsås i ingredienslistan för olika såsförslag.
Kockens kommentar
Detta "kex" är mer likt potatischips, men består av deg vilket gör det till ett friterat bakverk. Läs mer > Om kex och rån.Fler recept inom Friterade kakor, bakverk
Liknande recept som Potato crackers, friterade potatiskex
-
Donuts, doughnuts, munkar, flottyrkransar - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cronut = croissant + dougnut
Tid: 2 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gammaldags pösmunkar i munkjärn
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredriks Fika
-
Berlinermunkar, Äppelmunkar, Berliner Pfannkuchen
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schmalzkuchen, Schmalzgreben, Mutzen - friterade degknyten
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crullers, Cruller donuts-doughnuts, Germain crullers, French crullers
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Spritzkuchen (spritskaka), tyska munkar, German crullers
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Koreanska chapssal doughnuts, munkar med söt bönfyllning
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Churros, friterade munkar på spanskt vis (standardrecept)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spanska churros
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan