Fotograf/bild: Kitchen Gardeners
Kryddbukett, kryddpåse
(fransk aromatisk kryddbukett, örtbukett = grytkryddor, kryddkvistar sammanbundna med snöre, gasbinda Så används bouquet garni)
bouquet garni = pot spices, spice twigs tied with string
bouquet garni = épices en pot, brindilles d´épices attachées avec ficelle
bouquet garni = spezie in vaso, rametti di spezie legati con lo spago
bouquet garni = Topfgewürze, Gewürzzweige mit Bindfaden gebunden
bouquet garni = olla de especias, ramitas de especias atadas con una cuerda
Aromatisk kryddbuket (fr. bouquet garni) är "en välfylld bukett" av olika kryddkvistar samlade i en bukett med snöre runt. Kryddorna i buketten kan variera men klassisk sammansättning är det gröna från purjolök, blad från blekselleri, några persilestjälkar, ett lagerblad och en kvist timjan. Andra kryddor kan vara mejram, kyndel och dragon. Även rotsaker som morotsblast kan ingå. I Frankrike säljs ofta färdiga buketter i butiker och på torg. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Mirepoix är en fransk beteckning på en gröntblandning som används vid buljongkokning (läs mer > Mirepoix).
Kryddpåse är en variant av kryddbukett som används för torkade kryddor. Kryddor läggs i en påse av gasväv (gasbinda, sjukvårdsartikel som finns på apotek) åtknuten i ändarna. Den används när man inte vill ha med kryddorna vid serveringen och inte kan/vill sila anrättningen.
SÅ ANVÄNDS KRYDDBUKETTER OCH KRYDDPÅSAR
Buketter och påsar används främst till kryddning av grytor. Bouquet garni brukar också ingå vid fondkokning. Vid glöggkokning används en påse innehållande pomeransskal, kanelstång, kardemumma och kryddnejlika. Kryddorna kokas med i anrättningen, men tas sedan ur före konsumtion.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10
Läs mer
Recept med Kryddbukett, kryddpåse
Det finns 12 recept med Kryddbukett, kryddpåse
-
Coulis de tomates provençale, tjock sås av färska tomater med medelhavskänsla
Svarighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i öl
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Fiskgelé till fiskaladåb och garnering
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hochepot, Hodge-podge, hotchpotch, klassisk köttgryta med lite av varje
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cotriade Bretonne, fisksoppa från Bretagne
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Ragnons de veau Bordelaise, bräserad kalvnjure i rödvinssås
Tid: 2 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chiligryta på högrev med svarta bönor, kakao och öl
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bräserad oxlägg
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Navarin d’agneau, klassisk lammgryta med majrova eller kålrot
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Blanquette de Veau à Ancienne - klassisk (gammaldags) fransk kalvgryta
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan