Kryddbukett, kryddpåse

Fotograf/bild: Kitchen Gardeners

Kryddbukett, kryddpåse

(fransk aromatisk kryddbukett, örtbukett = grytkryddor, kryddkvistar sammanbundna med snöre, gasbinda Så används bouquet garni)

Engelsk översättning bouquet garni = pot spices, spice twigs tied with string

Fransk översättning bouquet garni = épices en pot, brindilles d´épices attachées avec ficelle

Italiensk översättning bouquet garni = spezie in vaso, rametti di spezie legati con lo spago

Tysk översättning bouquet garni = Topfgewürze, Gewürzzweige mit Bindfaden gebunden

Spansk översättning bouquet garni = olla de especias, ramitas de especias atadas con una cuerda

Aromatisk kryddbuket (fr. bouquet garni) är "en välfylld bukett" av olika kryddkvistar samlade i en bukett med snöre runt. Kryddorna i buketten kan variera men klassisk sammansättning är det gröna från purjolök, blad från blekselleri, några persilestjälkar, ett lagerblad och en kvist timjan. Andra kryddor kan vara mejram, kyndel och dragon. Även rotsaker som morotsblast kan ingå. I Frankrike säljs ofta färdiga buketter i butiker och på torg. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Mirepoix är en fransk beteckning på en gröntblandning som används vid buljongkokning (läs mer > Mirepoix).

Kryddpåse är en variant av kryddbukett som används för torkade kryddor. Kryddor läggs i en påse av gasväv (gasbinda, sjukvårdsartikel som finns på apotek) åtknuten i ändarna. Den används när man inte vill ha med kryddorna vid serveringen och inte kan/vill sila anrättningen.


SÅ ANVÄNDS KRYDDBUKETTER OCH KRYDDPÅSAR

Buketter och påsar används främst till kryddning av grytor. Bouquet garni brukar också ingå vid fondkokning. Vid glöggkokning används en påse innehållande pomeransskal, kanelstång, kardemumma och kryddnejlika. Kryddorna kokas med i anrättningen, men tas sedan ur före konsumtion.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10

Läs mer

Mirepoix

Recept med Kryddbukett, kryddpåse

Det finns 12 recept med Kryddbukett, kryddpåse