Chilipulver

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Chilipulver

(chilipepparpulver, ancho chilipulver, chipotlepulver, torkad chili)

Engelsk översättning chili powder, ancho chili powder, chipotle powder

Fransk översättning poivre de piment, poudre de piment ancho, poudre de chipotle

Italiensk översättning peperoncino in polvere, peperoncino ancho in polvere, chipotle in polvere

Tysk översättning Chilipfeffer, Ancho Chilipulver, Chipotle Pulver

Spansk översättning pimentón, polvo de pimiento, chile ancho en polvo, chipotle en polvo

Chilipulver är torkad och mald chilifrukt, som regel av röd chili med stark hetta (läs mer > Chilifrukters hetta och smak). Står det "hot/het" på förpackningen så avses extra het smak. Oftast anges inte vilken chilisort som används, men det finns till exempel kajennpepparpulver,  ancho chilipulver av sorten poblano, jalapenopulver (läs mer > Vit chilipulver),  chipotlepulver av rökt chili och paprikapulver som är ett milt chilipulver (läs mer > Paprikapulver). Läs mer om chili > Om chilifrukter. Se recept med chilipulver, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Kryddblandning: Chilipulver varieras ofta med tillsats av andra kryddor som oregano, vitlök, spiskummin, kummin, mejram, kryddnejlika och kakao. Kajennpepparpulver är som regel utan inblandning av andra kryddor, men förekommer i andra kryddblandningar, till exempel i harissa (se dito).

Eget pulver: Vill man göra eget chilipulver kan man ugnstorka chili/kajennpeppar och därefter mala och blanda. Lägg pepparfrukten på ett ugnsgaller utan att de rör varandra. Sätt in i ugnen på 110°C i 1,5 timme. Låt kallna och mixa till pulver.

Produktion: År 2020 producerades det 4 miljoner ton torkad chili i världen, med Kina som största producentland. Läs mer > Produktion grönsaksfrukter.SÅ ANVÄNDS CHILIPULVER


Chilipulver används som smaksättare i all slags mat världen över. Chilipulver smaksatt med lök, kummin och oregano brukar användas i Chili con carne.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Harissa

Om chilifrukter

Kajennpepparfrukt

Poblano och Ancho

Vit chilipulver

Chilifrukters hetta och smak

Paprikapulver

Produktion grönsaksfrukter

Recept med Chilipulver

Det finns 71 recept med Chilipulver