Lime

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Lime

(västindisk lime, mexikansk lime, persisk lime, svart lime, loomi, lumi, kaffirlime, dessertlime, mandarin lime, söt lime, palestinsk lime)

Latin: Citrus aurantiifolia, Citrus latifolia, Citrus hystrix, Citrus glauca, Citrus australasica, and Citrus australis, Citrus limonia, Citrus limettioides

Engelsk översättning lime, Key lime

Fransk översättning limettier, lime acide, citronnier vert

Italiensk översättning lime, limetta

Tysk översättning Limette

Spansk översättning limero, limón verde, limón agrio

Lime är en sortgrupp i släkte citrus som anses vara en hybrid mellan suckatcitron (se dito), citron och den småblommiga Citrus micrantha. Det är ett litet och tätt grenigt träd med små, ovala ljusgröna blad. Blommorna är vita till svagt rosa samlade i knippen. Trivs bäst i tropiska klimat i motsats till citron som mest odlas i subtropiska områden. Det finns många varianter av lime, ofta med oklara släktskap.

  • Key lime (Citrus x aurantiifolia) även kallad västindisk lime är en klassisk limesort. Det är en liten rund frukt med en knopp i änden, 2,5-5 cm i diameter. Den har tunt skal och stark doft. De plockas omogna och är då gröna. Vid mognad gulnar de. Fruktköttet är tydligt bitter-surt och innehåller kärnor. Namnet "key" efter en ögrupp utmed Floridas sydspets i USA. En variant är den mexikanska limen (Citrus aurantiifolia swingle).
  • Persisk lime (Citrus × latifolia) även känd som Tahiti eller Bearss lime efter dess skapare som utvecklade denna kärnfria lime år 1895 i Kalifornien. Det är sannolikt en korsning mellan Key lime och vanlig citron (Citrus limon) eller suckatcitron (Citrus medica). Persisk lime är lite större cirka 6 cm i diameter, har något tjockare skal och  är mindre syrlig än Key lime. Trädet saknar tornar (taggar). Det är den mest odlade limen i världen och den mest sålda i Sverige.
  • Andra limesorter är bland annat kaffirlime med knottrigt skal (Citrus hystrix), dessertlime (Citrus glauca) australiska sorter (Citrus australasica, and Citrus australis), mandarin lime (Citrus ×limonia) och Palestine sweet lime (Citrus ×limettioides). Den sistnämnda sammanblandas lätt med sweet lomon (läs mer > Limett).

Historia: Lime har sitt ursprung i sydöstra Asien, varifrån den spritts först till Mellan Östern och Nordafrika, över till Sicilien och Andalusien i Spanien för att därefter med spanska upptäcksresanden transporterats till Västindien, Mexiko, Syd- och Nordamerika. Hybrider har uppstått på olika platser. Frukten är känd i Europa sedan 1400-talet. Förr brukade brittiska sjömän få en daglig dos av limesaft för att undvika skörbjugg (läs mer > Limesaft). Namnet från arabiskans "limah" = citrusfrukt, härlett från persikans lîmû lîmun = citronträd.

Frukten är mindre än citron vanligen 3-6 cm lång, har rund­oval form och grönt/gulgrönt tunt, blankt skal som är svårt att lossa. Kommersiellt används den som regel omogen och är då glänsande grön och väldoftande. När den mognat färdigt blir den gul. Fruktköttet är grönaktigt och saftigt, smakrikare och syrligare än citronen.

  • Vikt: 85 gram (70-100 g). Juice cirka 35%. 1 rumstempererad lime ger 2-3 cl juice (1,5-2 msk).
  • Smak: Mycket sur.
  • Alternativ vara: Citron.
  • Försäljning/säsong: Hela året. Import från Brasilien december-februari och från Mexiko mars-november.
  • Förvaras bäst svalt 8-12°C. Hållbar 6-8 veckor.

Hälsa: Lime är liksom citron speciellt rik på C-vitamin.

Produktion: Världsproduktion av citroner plus limes var 15 miljoner ton år 2012. Största producent var Kina med 2,3 miljoner ton (15% av världsmarknaden), tätt följt av Indien (15%), Mexiko (14%), Argentina (9%) och Brasilien (8%). Länderna runt Medelhavet producerar tillsammans 2,6 miljoner ton (17%) med Turkiet som största producent (5% av världsmarknaden), följt av Spanien (4%), Italien (2%) och Egypten (2%). Källa: FAOSTAT.

Loomi eller lumi (svart lime) är lime eller limett (se dito) som kokats i saltvatten och som sedan soltorkats tills den blivit brun-svart. Torkad svart lime förekommer som smaksättare i arabisk mat med ursprung från det persiska köket. Smaken är syrlig, lätt rökig. De används hela som man penetrerat med hål, skalade och krossade, eller pulveriserad. Förekommer också i kryddblandningen "baharat".


SÅ ANVÄNDS LIME


Limefrukten är för sur för att ätas naturell utan används som smaksättare av mat och dryck på liknande sätt som citron. Juicen passar i dressing,
såser, röror, grytor, fisk- och fågelrätter, i sallader, desserter, bakverk, godis, drinkar, läskedrycker, samt skivad eller klyftad som dekoration. Lime används flitigt i arabisk och asiatisk mat. Key lime pie är en klassisk amerikansk limepaj. Även det gröna skalet, blommor och blad kan användas som smaksättare. I Sverige är vi bekanta med blad från keffirlime (läs mer > Limeblad).

Läs mer

Om citrusfrukter

Suckatcitron

Limesaft

Limeblad

Limett

Morton: Fruits of Warm Climates

Recept med Lime

Det finns 140 recept med Lime