Latin: Musa paradisiaca
cooking bananas, plantains, green bananas
Banane à cuire, banane plantains, bananes cochons
platano banani
Kochbananen, Gemüsebanane, Mehlbanane, Pisangfeige
platanera, plátanos, bananera, banano
Kokbananer är en sortgrupp av matbananer med många sortvarianter och undergrupper som Pacific plantains och East African Highland bananas. De är hybrider av främst ädelbanan och Balbisbanan (läs mer > Bananer). Till skillnad från Dessertbananer (se dito) är frukten större med fastare och mindre sött fruktkött, mer stärkelserik. De är inte goda att äta rå utan används främst tillagad. Kokbananer är hemmahörande i tropiska områden, där frukten är viktig basföda för befolkningen liknande potatis. Se film, klicka på "Dliuk Plantain" under bilden.
- Biologi: Bär (läs mer > Matbiologi frukt).
- Ursprung: Förädling i 1000-tals år av vilda banansorter i tropiska Sydostasien, Afrika, Sydamerika.
- Form, vikt: Klassisk böjd bananform, vanligen omkring 25 centimeter långa med standardvikt 250 gram.
- Skal/färg: En kokbanan är grön och brunfläckig även som mogen och kallas ibland den gröna bananen. Omogna är mycket svåra att skala, skalet skärs bort med kniv. Mogna eller övermogna är skalbara för hand.
- Fruktkött: Omogna har vitt eller vit-rosa fast, träigt fruktkött. Mogna är halvfasta.
- Mognad: Färgen avslöjar inte mognadsgrad. Känn försiktigt att de inte är hårda.
- Smak: Smak och konsistens påminnande om sötpotatis. Omogna har tydlig besk smak, vilket avtar vid mognad eller försvinner vid tillagning.
- Alternativ vara: Omogna dessertbananer kan ersätta kokbanan i olika recept.
- Säsong/försäljning: Sällsynt förekommande i butik utanför hemländerna.
- Förvaring/hållbarhet: Svalt, ej i kylskåp.
Produktion: Banan är den mest producerade frukten i världen varav kokbanan svarar för 1/4-del. Kokbananer produceras främst i Afrika som svarar för 69% av världsmarknaden. Största producentländer är Uganda (17%) följt av Republiken Congo (11%), Ghana (11%) och Nigeria (7%), samt Filippinerna i Asien (7%). Huvuddelen konsumeras lokalt, världshandeln med kokbananer är mycket liten. Läs mer > Produktion exotisk frukt.
SÅ ANVÄNDS KOKBANANER
Kokbanan är en viktig basföda där de odlas. Mogna kan ätas rå men saknar dessertbananens tydliga sötma, varför de vanligtvis kokas, steks, friteras, grillas eller bakas. Även omogen banan tillagas. Kokbanan passar väl till starkt kryddade rätter och är vanlig ingrediens i grytor tillsammans med bönor, lök och annat. Av kokbanan görs chips (läs mer > Färdiga bananchips) liksom stärkelserikt mjöl (läs mer > Bananmjöl) som används till brödbak (flatbröd), pannkakor, förtjockning av soppor med mera. Se recept via länk nedan, eller klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Koka: Skala och skär dem i halvstora bitar. Koka dem tills de är mjuka. Koktiden beror på mognadsgrad. Används hela eller mosas till mat.
- Steka: Skala och skär dem i bitar, skiva i " slantar" eller på längden i 4-5 skivor, Stek bananerna gyllenbruna på medelhög värme i matfett.
Läs mer
Plantain Puree Recipe for Babies
Recept med Kokbananer
Det finns 4 recept med Kokbananer
-
Friterade bananchips
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Banandumplings, banankroketter
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Dominikanska karamelliserade bananer
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gryta med matbanan, tomat och ingefära
Tid: 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan