Latin: Vaccinium myrtillus

Engelsk översättning bilberries, bilberry

Fransk översättning myrtilles, airelles

Italiensk översättning mirtilli

Tysk översättning Heidelbeere, Blaubeere, Bickbeere

Spansk översättning arándanos azul

Blåbär är en art i familj ljungväxter. Det är en liten lövfällande rikt grenig halvbuske 2-4 dm hög. De små bladen är äggrunda. Blommorna är grönvita eller röd­aktiga. Arten hör hemma i Europa och Asien, och växer i täta bestånd, gärna på skuggiga platser i skog och på hedar. I Sverige allmänt förekommande och lär täcka 17% av Sveriges yta. Blåbär äts gärna av djur.

Frukten är ett litet svart bär vanligen överdraget av en ljusblå vaxhinna. De bär som saknar detta överdrag är helt svarta och kallades förr skomakarbär och ansågs i folktron giftiga, eftersom korna eller räven "pissat på dem". Bärsaften är kraftigt blåfärgande.

Blåbär är sötsyrliga och äts med fördel färska, men används mest till sylt, kräm och soppa. Passar utmärkt i olika slags bakverk. Blåbärssoppa är sedan gammalt känt som botemedel mot diarré och andra magåkommor.

Säsong: Året om. Bäst i juli - sept (svenska). Sydamerika november-april, Holland maj-oktober.

Förvaras: Kallt.

Hållbarhet: Upp till 3 veckor. Går bra att frysa.

Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Naturhistoriska Riksmuseet

Blueberries - Superfood

Recept med Blåbär

Det finns 40 recept med Blåbär