Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 289

Kcal / portion: 292

GBR (GI) / port: 5
Recept: 1755 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 14%
Kolhydrater: 36%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Pajdeg:
Vetemjöl 2.5 dl 30%
Smör normalsaltat 100.0 gram 41%
Strösocker 2.0 msk 6%
Vatten 1.0 msk 0%
Pajform (22-25 cm) > Äts ej
Fyllning:
Blåbär färska 5.0 dl 9%
Strösocker 0.5 dl 11%
Potatismjöl 1.0 msk 2%
Kockskolan:
Så lagas efterrättspaj > Äts ej
Om söt pajdeg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 30 min )
Om bären är blöta, t.ex. frysta bär, se > Bärpaj - grundrecept.
- Pajdeg: Häll mjöl och socker i en bunke. Arbeta in matfettet med fingrarna till grynig massa. Tillsätt vatten och knåda ihop snabbt till smidig deg. Lägg i kylskåpet minst i 30 minuter om degen skall kavlas ut. Deg som trycks ut i form kan användas direkt.
- Förgrädda i 225°C om fastare skal önskas. Se grundreceptet.
- Sätt ugnen på 175-200°C.
- Fyllning: Rensa bär, blanda med lite potatismjöl.. Smörj en form med matfett. Kavla ut degen och klä in en form. Lägg i fyllning, strö över lite socker.
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
Kockens kommentar
Blanda gärna blåbären med hallon. Använd helst färska bär. Frysta bär måste tinas och torkas på hushållspapper för att inte pajen skall bli för blöt. Potatismjöl är till för att suga upp en del av vätskan.
Alternativ
Fler recept inom Fruktpajer, bärpajer
Liknande recept som Blåbärspaj eller hallonpaj
-
Klassisk äppelpaj
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Apfelstrudel, österrikisk klassisk äppelpaj
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tarte Tatin - uppochnedvänd äppeltårta
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Amerikansk stor äppelpaj
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelpaj med bovete och hasselnötter
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelpaj med romrussin
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Äpple och päroncrustade med syrliga russin
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Maximillian
-
Plommonpaj med mandelmassa
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Zwetschgenkuchen, Zwetschgen Datschi - klassisk tysk sviskontårta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bärpaj - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan