Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 139

Kcal / portion: 245

GBR (GI) / port: 0
Recept: 979 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 9%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Ägg 6.0 styck 38%
Ansjovisfilé konserv 125.0 gram 27%
Crème fraiche mini } 2.0 dl 16%
Gul lök hackad 2.0 msk 1%
Gräslök finhackad 2.0 msk 0%
Vitpeppar 1.0 krm 0%
Tillbehör:
Potatis kokt 0%
Hårt bröd 0%
och/eller
Kavring 0%
Tillvalsalternativ:
Äggula 2.0 styck 10%
Dill finhackad 2.0 msk 0%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Vid festkvällens slut behövs lite sälta och klasssik gubbröra är ett bra alternativ. Gör rätten i förväg och ställ kallt inför vickningen.
- Hårdkoka ägg 8-10 minuter. Lägg i kallt vatten och låt dem kallna. Skala.
- Skala och finhacka lök. Hacka de kokta äggen och ansjovisfiléerna. Blanda med crème fraiche.
- Finhacka gräslök och strö över. Vrid några varv med pepparkvarn över. Servera.
Kockens kommentar
ALTERNATIV
Fler recept inom Gott slut (vickning)
Liknande recept som Gubbröra (vickning)
-
Gubbröra (vickning)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Janssons frestelse (vickning)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kaviarströmming (buffé)
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skinkrullar (vickning)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pelle Janssons tigerbiff (vickning)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Råbiff på macka (vickning)
Tid: 5 min (+ 10 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Oxfilétartar med vaktelägg (vickning)
Tid: 15 min (+ 15 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Halstrad råbiff (vickning)
Tid: 15 min (+ 20 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Korvpytt (vickning)
Tid: 15 min (+ 15 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sesams kycklingspett (vickning)
Tid: 15 min (+ 15 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
Detta är, som så ofta, en variant av klassisk gubbröra som innehöll kokt potatis och inte crème fraiche.
Klassisk gubbröra:
Gubbarna kom hem hem från krogen på småtimmarna och hungern slog till. Vid titt i kylskåpet fanns det bara några kalla potatisar, ett par kokta ägg sedan frukosten, en burk ansjovis och några lökar, lite gräslök.
Äggen skalades och skars i lagom stora bitar tillsammans med den kalla potatisen, löken, ansjovisen. Gräslöken hackades och allt blandades med lite av ansjovisspadet.