Janssons frestelse (vickning)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Janssons frestelse (vickning)

Lägg till ingredienser

Antal bufféportioner: 8

Potatis

1.0 

kilo

Ansjovisfilé konserv

1.5 

burkar

Gul lök

2.0 

styck

Grädde

2.5 

dl

Ströbröd

2.0 

msk

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 174

Kcal / portion: 268

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2145 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 10%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 154 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis 1.0 kilo 31%

Ansjovisfilé konserv 1.5 burkar 19%

Gul lök 2.0 styck 5%

Grädde 2.5 dl 42%

Ströbröd 2.0 msk 3%

Tillagning


Förbered i god tid

  1. Sätt ugnen på 200°C (175-225°C). Filéa ansjovis (om hela). Spara spadet.

  2. Använd en ugnssäker form med hög kant (5-6 cm). Skala potatisen och skär i pommes fritesstora stavar.

  3. Fyll formen med drygt hälften av potatisen. Lägg på ett lager lök och ansjovisfiléer. Lägg över resten av potatisen. Häll på lite ansjovisspad och hälften av grädden.

  4. Grädda mitt i ugn i 30 minuter. Ta ut ur ugnen och ställ på svalt ställe. 


45 minuter före servering

  1. Sätt ugnen på 200°C (175-225°C).

  2. Häll på resten av grädden. Häll ströbröd över (ej nödvändigt) för vacker yta. Grädda i ytterligare cirka 30 minuter till rätt konsistens och färg. 

Kockens kommentar

Tips: Täck formens botten med oskalad potatis = mängd potatis som behövs.

En snaps på kvällskvisten är klassiskt, men vi vill rekommendera ett alkoholsvagare alternativ, en sake. Matsukura är dessutom ett ekologiskt alternativ. 

Fler recept inom Gott slut (vickning)

Liknande recept som Janssons frestelse (vickning)